Reprezentativa de fotbal a Spaniei a câştigat Cupa Mondială, după ce a învins selecţionata Olandei, după prelungiri, scor 1-0 (0-0), în finala competiţiei din Africa de Sud, disputată, duminică seară, la Johannesburg, Unicul gol al întâlnirii a fost marcat de Andres Iniesta, în minutul 117. Reprezentativa Spaniei a reuşit dubla Campionat European/Cupa Mondială. Spania a câştigat titlul european în 2008 şi a obţinut şi titlul mondial alăturându-se Germaniei (Euro-1972, CM-1974) şi Franţei (CM-1998, Euro-2000), singurele echipe naţionale care mai realizaseră o astfel de performanţă.
Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale de fotbal, o naţională europeană a câştigat trofeul într-o ediţie desfăşurată în afara Europei.
Reprezentativele din Europa câştigaseră Cupa Mondială doar când organizatoare au fost tot ţări din Europa.
Astfel, Italia a câştigat trofeul când a organizat Cupa Mondială, în 1934, în Franţa-1938 şi Germania-2006. Naţionala Germaniei a cucerit trofeul în Elveţia-1954, în 1974, pe teren propriu şi în Italia - 1990. Anglia a terminat pe primul loc un turneu al Cupei Mondiale atunci când a organizat competiţia, în 1966, ca şi Franţa, în 1998.
Din cele 19 ediţii ale Cupei Mondiale, naţiuni din Europa au câştigat 10 ediţii, în timp ce celelalte nouă trofee au aparţinut echipelor din America de Sud.
Reprezentativa Olandei a pierdut finala Cupei Mondiale pentru a treia oară în istoria sa. Elevii lui Bert van Marwijk nu au putut depăşi generaţia "fotbalului total", care a jucat două finale mondiale în 1974 şi 1978, pierdute în faţa Germaniei Federale, respectiv Argentinei.
La fiecare din cele două ediţii, olandezii au jucat cu naţionala ţării gazdă, lucru care nu s-a întâmplat şi în Africa de Sud. În schimb, olandezii au un titlu european, în 1988.
Spaniolii, învingători merituoşi
Selecţionerul Vicente del Bosque a declarat că echipa Spaniei a meritat victoria din finala Cupei Mondiale, deoarece a avut ocazii clare în meciul cu Olanda.
"A fost foarte greu, dar avem jucători minunaţi. Am meritat victoria, am avut ocazii foarte clare. Este o zi fericită, mulţumesc tuturor. Am muncit fără probleme, fără discuţii şi ne-am gândit doar la victorie", a declarat Del Bosque.
Selecţionerul echipei naţionale a Olandei, Bert van Marwijk, a declarat că ibericii au fost mai buni, informează AFP.
"Sunt trist. Prima repriză a fost echilibrată şi am încercat să ne facem jocul nostru. Robben a avut două ocazii mari, dar Spania a avut ceva în plus. Apoi a venit cartonaşul roşu primit de Heitinga. Nu vreau să vorbesc despre arbitru, dar trebuie să remarc că nu ne-a dat un corner în finalul meciului şi nu a acordat un cartonaş roşu pentru un jucător spaniol. Spania a comis multe faulturi dure, dar a fost echipa mai bună şi a câştigat", a spus Van Marwijk.
S-au umplut de glorie şi de bani
Câştigătoarea Cupei Mondiale de fotbal, Spania, va fi recompensată de FIFA cu 23,8 de milioane de euro (30 de milioane dolari) dintre cei 333 de milioane de euro (420 milioane dolari) care vor fi repartizaţi echipelor participante la acest turneu final.
Vicecampioana mondială Olanda va primi 19 milioane de euro, în timp ce echipele ce au disputat meciul pentru locul trei, Uruguay şi Germania, au fost recompensate cu câte 15,8 milioane de euro.
Toate cele 16 de echipe care au rămas în afara competiţiei după faza grupelor vor primi câte 4,8 milioane de euro, suma crescând progresiv în funcţie de faza competiţiei în care a ajuns fiecare selecţionată.
Comparativ cu ediţia precedentă a Cupei Mondiale, cea din 2006, suma totală a premiilor acordate echipelor participante a crescut cu peste 65 la sută. La ediţia din Germania, echipele participante şi-au împărţit 237 de milioane de euro.
Bucurie imensă în Spania
Regina Sofia a Spaniei s-a declarat extrem de încântată de victoria jucătorilor pregătiţi de Vicente Del Bosque. "Suntem campioni mondiali, este minunat. Suntem absolut încântaţi", a declarat Regina Sofia. "Finala s-a desfăşurat perfect", a spus prinţul moştenitor Felipe, completat de soţia sa Letizia: "Este un moment de bucurie imensă".
Presa din Spania este entuziasmată, şi notează că golul lui Andres Iniesta îi duce pe iberici "în Rai" şi este la fel de nemuritor ca "geniul născut să îi facă fericiţi pe spanioli".
"Iniesta ne duce în Rai", a titrat cotidianul Marca. "Suntem campioni mondiali!!! Spania a câştigat un loc în panteonul fotbalului datorită unui gol înscris de Iniesta pe finalul celei de-a doua reprize de prelungiri, în finala cu Olanda şi în ciuda unui arbitraj prost. A trebuit să suferim, dar a meritat şi visul s-a transformat în realitate", menţionează jurnalul spaniol.
"Campionii lumii! Mulţumim, Iniesta", este titlul din cotidianul As. "Naţionala a meritat victoria în faţa unei echipe a Olandei care nu a încetat să fie dură pe toată durata partidei. Prestaţie proastă a arbitrului Howard Webb, care a arătat 12 cartonaşe galbene şi l-a eliminat pe Heitinga, dar nu i-a sancţionat pe De Jong, Van Bommel şi Robben", notează sursa citată. "Un gol al lui Iniesta cu patru minute înainte de finalul prelungirilor a oferit Spaniei primul titlu mondial din istorie. Golul cel mai important din viaţa noastră, un gol care acum este la fel de nemuritor ca geniul care s-a născut ca să ne facă fericiţi. Mulţumim. (...) Ce fericiţi ne-a făcut Iniesta! Poate nu vei realiza niciodată ce ai făcut pentru noi, dar noi nu putem uita niciodată", adaugă As.
"Campeones! Campeones!"
"Campeones! Campeones!": întreaga Spanie a strigat, informează AFP. În centrul Madridului, fumigene roşii au luminat cerul la "Fan Park", unde circa 250.000 de fani, aproape toţi în tricoul naţionalei, agitau drapele spaniole, când Iniesta a marcat golul eliberator la finalul prelungirilor.
"Ouaahhhhhh!!!!!", a urlat mulţimea ţinându-şi suflul peste două minute. Nimeni nu se mai uita la meci. Fanii se îmbrăţişau şi săreau.
"Viva España!" şi "Spanioli, Spanioli, Noi suntem spanioli!" au răsunat la unison din mii de case, baruri şi pieţe pline ale ţării, într-un concert imens de claxoane.
În capitala catalană Barcelona, bucuria a explodat printre cei 75.000 de fani care au asistat la meci în Piaţa Spaniei, în faţa unui ecran uriaş.
"Suntem campioni mondiali! Am câştigat primul Mondial organizat în Africa", striga comentatorul canalului La Cuatro, spunând rând pe rând numele eroilor de la Johannesburg.
La Madrid, o tânără se remarca în mulţime. Era deghizată în caracatiţă, în onoarea lui Paul, celebrul octopod german care a prezis cu tentaculele sale ziua de glorie a Spaniei.