Cea mai prestigioasă competiţie de ciclism, Turul Franţei, ajunsă la cea de-a 97-a ediţie, va marca ultima cursă în "Hexagon" a americanului Lance Armstrong, care a cucerit şapte titluri consecutive în "Marea Buclă", în perioada 1999-2005.
Lance Armstrong, în vârstă de 38 de ani, s-a identificat în ultimul deceniu cu Turul Franţei, reuşind să se impună la şapte ediţii consecutive, între anii 1999 şi 2005. Este singurul rutier care a câştigat şapte ediţii ale competiţiei din "Hexagon". Situaţia americanului este una cu atât mai specială cu cât el fusese diagnosticat cu cancer, în 1996, boală pe care a reuşit să o învingă în cele din urmă.
Deşi îşi anunţase încheierea carierei, după victoria din 2005 de la Turul Franţei, Lance Armstrong a revenit în ciclismul mondial, în luna ianuarie a anului 2009. Întorcându-se şi în "Marea Buclă", sub culorile echipei Astana, din Kazahstan, americanul a reuşit să termine cursa pe locul al treilea, fiind devansat de coechipierul său Alberto Contador (Spania) şi de luxemburghezul Andy Schleck (de la echipa Saxo Bank).
Revenirea americanului în Turul Franţei a născut o mare dispută între acesta şi Alberto Contador, cel din urmă declarând că nu l-a admirat niciodată pe coechipierul său şi precizând că relaţia dintre ei a afectat evoluţia echipei în "Marea Buclă" din 2009. Din aceste motive, Armstrong a decis ca în 2010 să se alăture echipei Radio Shack, devenind şi co-proprietarul acesteia, urmând să facă parte din lotul pentru a 97-a ediţia din Turul Franţei.
Dacă Lance Armstrong va încerca să lase o impresie cât mai bună la ultima sa cursă pe şoselele din Franţa, rivalul său Alberto Contador îşi doreşte să obţină cel de-al treilea succes de la Turul Franţei, competiţie pe care a mai câştigat-o în anii 2007 şi 2009.
Organizatorii celei de-a 97-a ediţii a Turului Franţei au decis ca atât startul festiv cât şi cel al competiţiei să fie dat la Rotterdam. Astfel, după ediţia din 2007, când startul a avut loc la Londra, Turul Franţei va pleca din nou de pe teritoriul altei ţări.
Desfăşurându-se în perioada 3 - 25 iulie, "Marea Buclă" este împărţită în 20 de etape şi un prolog. Distanţa pe care cicliştii o vor parcurge în cele trei săptămâni este de 3.642 de kilometri, cu aproape 200 mai mult decât în ediţia precedentă. Traseul fixat de organizatori va străbate Olanda şi Belgia, apoi, intrând în Franţa, se va îndrepta spre la sud-est, până în Munţii Alpi. Cicliştii se vor îndrepta spre Muntii Pirinei, pentru a încheia etapele cu profil montan pe celebra căţărare de la Cole du Tourmalet (2.115 metri altitudine). Deoarece ediţia din acest an a Turului Franţei va marca 100 de ani de la introducerea munţilor Pirinei pe harta competiţiei, organizatorii le-au pregătit rutierilor un traseu care include două căţărări pe legendara Cole du Tourmalet (în etapele 16 şi 17). Lasând în urmă munţii, rutierii vor ajunge la Bordeaux, de unde vor face o deplasare cu trenul spre Paris, pentru ultima etapă, care se va încheia, conform tradiţiei, pe bulevardul Champs-Elysees.
Din cele 20 de etape, şase vor avea o distanţă de peste 200 de kilometri, cea mai lungă fiind de 227,5 kilometri, între localitaţile Montargin şi Gueugnon, şi care va avea loc în cea de-a şasea zi a competiţiei.
Astfel, cea de-a 97-a ediţie din Turul Franţei va avea un prolog, nouă etape cu profil plat, şase etape montane, patru cu altitudine medie şi o etapă de contra-timp.
La startul competiţiei şi-au anunţat prezenţa 22 de echipe, din 12 ţări, fiecare dintre acestea având o formaţie de nouă rutieri. Echipele sunt: AG2R - La Mondiale, Cofidis, Francaise de Jeux, BBox Boygues Telecom (din Franţa), Garmin Transitions, Team HTC Columbia, RadioShack, BMC Racingteam (Statele Unite ale Americii), Caisse D'Epargne, Euskaltel, Footon - Serveto (Spania), Lampre, Liquigas (Italia), Omega Pharma, Quik Step (Belgia), Astana (Kazakhstan), Katusha Team (Rusia), Rabobank (Olanda), Team Milram (Germania), Saxo Bank (Danemarca), Team Sky (Marea Britanie) şi Cervelo Test Team (Elveţia).
Premiile care vor fi acordate sportivilor din Turul Franţei ajung la suma totală de 3,2 milioane de euro, iar învingătorul va primi 450.000 de euro.
Primul start al prologului de la Rotterdam se va da la ora 17.15, cicliştii urmând să concureze contra-timp pe o distanţă de 8,9 kilometri.