Preşedintele Chinei, Hu Jintao, a declarat oficial deschisă a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice, care se va desfăşura în perioada 8-24 august, la Beijing.
Hu Jintao a făcut anunţul deschiderii JO pe stadionul din Beijing, în faţa a aproximativ 91.000 de spectatori, după defilarea celor 204 delegaţii participante la Olimpiadă.
În prealabil, preşedintele CIO, Jacques Rogge, calificase această ediţie a JO drept "o poartă deschisă spre viitor" şi i-a sfătuit pe sportivi "să se comporte ca nişte modele pentru tinerii din lumea întreagă".
Zeci de şefi de stat şi de guvern, printre care Traian Băsescu, George W. Bush, Nicolas Sarkozy şi Vladimir Putin, au asistat la ceremonia de deschidere a primei ediţii a Jocurilor Olimpice desfăşurată în China.
După cele două discursuri ale lui Jacque Rogge şi Hu Jintao pe stadionul din Beijing s-au ridicat steagul Chinei şi drapelul olimpic, după care s-a intonat imnul oficial al Jocurilor Olimpice.
Ceremonie interactivă cu spectatorii
Spectatorii prezenţi în tribunele stadionului "Cuibul de pasăre" din Beijing au făcut o repetiţie, vineri, pentru a putea participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, calificată ca fiind "interactivă", informează AFP.
Celor 91.000 de spectatori li s-a pus la dispoziţie câte un sac cu două drapele (chinez şi olimpic), două torţe de culori diferite, un material în culorile alb-roşu şi o tobă.
Cu mai puţin de o oră înainte de începerea ceremoniei, animatorii prezenţi în centrul terenului au explicat publicului, în limbile chineză şi engleză, cum să folosească obiectele din sac.
Animatorii au făcut observaţie publicului spunând "Aşteptaţi!", atunci când unii spectatori băteau tobele prea rapid, fără să asculte explicaţiile. Spectatorilor li s-au dat instrucţiuni şi în limba franceză, pe ecranele de la stadion.
România, a 29-a naţiune ca număr de sportivi
Delegaţia României care va participa la Jocurile Olimpice de la Beijing, în perioada 8-24 august, este a 29-a într-un clasament care cuprinde numărul de sportivi înscrişi în competiţii.
România, care este reprezentată de 102 sportivi, este devansată de China (639), SUA (595), Rusia (467), Germania (439), Australia (433), Japonia (351), Italia (344), Canada (332), Franţa (323), Marea Britanie (312), Spania (287), Brazilia (277), Polonia (268), Coreea de Sud (267), Ucraina (254), Olanda (245), Belarus (208), Noua Zeelandă (182), Ungaria (171), Grecia (159), Cuba (149), Argentina (138), Africa de Sud (136), Kazahstan (132), Cehia (130), Venezuela (109), Croaţia (106), Egipt (103).
Într-un clasament al naţiunilor europene, România ocupă locul 15.
România ar fi putut depăşi Egiptul în cazul în care trei atlete, Liliana Popescu, Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu, nu ar fi fost excluse din delegaţie în urma unor controale doping.
Băsescu le cere sportivilor să lupte pentru gloria României
Preşedintele României, Traian Băsescu, prezent la inaugurarea Casei României de la Beijing a declarat că poporul român este cel mai important suporter al sportivilor aflaţi în China, moment în care i-au dat lacrimile.
"Ţinem pumnii cu toţii sportivilor români. Nu contează neapărat medaliile, contează locurile 1-6, aduc glorie României, contează lupta. Nimic nu e mai înălţător decât un sportiv epuizat, dar fericit, învingător. Aici, România este în competiţie cu lumea. Susţinătorul cel mai important al vostru, al sportivilor, este poporul român", a spus Băsescu emoţionat, cu lacrimi în ochi.
Preşedintele României a afirmat că va sta în China pentru a asista la festivitatea de deschidere, dar că nu va putea rămâne şi la competiţiile sportive, deoarece are treburi importante în ţară.
Băsescu le-a transmis sportivilor că, aşa cum el i-a vizitat la Izvorani înainte de plecare, îi aşteaptă la Cotroceni la întoarcerea lor în ţară.
Traian Băsescu, alături de soţia sa, au vizitat exponatele tradiţionale de la Casa României, de la costume populare până la obiecte specifice.
La festivitate au asistat foste glorii ale sportului românesc şi actuali oficiali, precum Octavian Morariu, Nadia Comăneci, Ion Ţiriac, Nicu Vlad, Elisabeta Lipă, Violeta Beclea sau Laura Badea.
Traian Băsescu a avut şi o întâlnire cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, la care au participat şi consilierul prezidenţial Mariana Bitang, Nadia Comăneci sau Elisabeta Lipă.
Fostul preşedinte al COSR, Ion Ţiriac, a afirmat că, atât timp cât va rămâne în China, va face un adevărat maraton între sălile şi arenele de concurs, pentru a asista la cât mai multe întreceri.
Preşedintele FRH, Cristian Gaţu, îşi doreşte ca Traian Băsescu să revină la Beijing pentru finala la handbal feminin, pentru a vedea echipa României. "Ar fi frumos, dacă echipa României ajunge în finală, ca preşedintele Traian Băsescu să se întoarcă la Beijing. Îl punem pe drumuri", a glumit Gaţu.
Programul românilor în prima zi
Programul sportivilor români care vor concura, sâmbătă, în prima zi la Jocurile Olimpice de la Beijing este următorul:
7:00 - Judo: Alina Dumitru (categoria 48 kg)
7:00 - Tir: Iulian Raicea (pistol cu aer comprimat 10 m)
9:00 - Handbal: România-Kazahstan (preliminarii)
10:50 - Canotaj: Camelia Lupaşcu şi Viorica Susanu (două rame fără cârmaci - preliminarii)
11:40 - Canotaj: Simona Muşat şi Roxana Cogianu (dublu vâsle - preliminarii)
14:28 - Înot: Dragoş Coman (400 m liber - preliminarii)
15:00 - Gimnastică: echipa masculină (preliminarii)
15:45 - Înot: Valentin Preda (100 m bras - preliminarii).