Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 iun 2011 - Anul XVI, nr. 136 (4734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Despre educaţie în jurul lumii (I)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-a scris mult despre familia Pouzet Oprean şi cum s-ar putea să nu se scrie? E vorba despre Liviu (39 de ani), Marilena (38 de ani), Vlad (7,5 ani), Matei (4,5 ani) şi Ilinca (10 luni) – la vârsta la care cei cinci români care s-au aventurat în a-şi schimba stilul de viaţă într-o călătorie în jurul lumii.

Plecând din Paris, unde locuiau, au început călătoria în ianuarie 2007. De atunci până acum au străbătut America de Nord şi de Sud, ajungând în Florida, Texas, New Mexico, Utah, Arizona, California, Vacouver, Alaska, Columbia, Montana, Mexic, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile, Argentina. Urmează întoarcerea în Europa, apoi Asia şi Africa.

Pe tot parcursul călătoriei au continuat să lucreze, Marilena ca ilustratoare grafică, Dan ca arhitect – internetul le-a permis să facă acest lucru cu succes, într-un program flexibil şi alături de copiii lor. Vlad, cel mai mare dintre băieţi, face şcoala franceză la distanţă într-o manieră personalizată pentru care îi sunt suficiente două ore pe zi. Toate detaliile călătoriei lor se găsesc pe site-ul www.poraquiporalla.com.

Am descoperit cu încântare site-ul lor şi l-am citit ca şi cum aş fi urmărit un film pasionant. Am stat cu sufletul la gură, mi s-a făcut pielea de găină, mi-au dat lacrimile sau am scos câte un Uau! în faţa experienţelor trăite de ei. Nu pot să spun decât ca e impresionant, însă nu ştiu ce mai mult: curajul lor de a călători atâta timp în lume, în plus cu trei copii, şi mici pe deasupra, imaginile impresionante, modalitatea în care îmbină utilul cu plăcutul, unitatea familiei? Relatările lor îţi dau energie, curaj, speranţă, te fac să visezi, să te întorci la tine şi la sufletul tău, să priveşti altfel natura şi să-ţi promiţi că şi tu ai s-o respecţi cât poţi de mult, te motivează să cauţi soluţii chiar când nu există, te determină să hotărăşti să te simţi liber oricâte reguli ai avea de respectat.

Ca om şi ca părinte, învăţ mereu din situaţiile prin care trec sau de la oamenii pe care îi întâlnesc. Prin Marilena, Dan, Vlad, Matei şi Ilinca am învăţat sau am reînvăţat importante lecţii de viaţă.

Am învăţat că dacă vrei ceva din tot sufletul, se poate. Mulţi dintre noi vrem să predăm copiilor noştri această lecţie. Vrem să aibă încredere în ei, vrem să aibă curaj şi iniţiativă, să ajungă să facă lucrurile minunate pe care le visează. Însă câţi dinte noi suntem un exemplu pentru ei în acest sens? Familia Pouzet este un exemplu viu pentru copiii lor. Au vrut să îşi schimbe stilul de viaţă şi au reuşit. Ceea ce unora li se pare imposibil, ei o realizează cu succes. Poate nu toţi dintre noi avem acelaşi vis - de a călători în toată lumea cu copiii noşti, însă poate e momentul ca fiecare dintre noi să ne mai întrebăm încă o dată Ce îmi doresc să fac cel mai mult în viaţă şi nu am curaj încă? Cum aş putea să realizez acel lucru în ciuda obstacolelor evidente care există? Ce-aş vrea să vadă copiii mei la mine: cum trăiesc frustrat că ceea ce îmi doresc nu poate fi realizat sau cum caut soluţii pentru a-mi face visele realizabile?

Oameni ca Richard Branson (creatorul companiilor Virgin din Marea Britanie – Virgin Airlines, de exemplu) sau Ben Carson (singurul medic neurochirurg pediatru de culoare, care la 33 de ani devenea cel mai tânăr director al Spitalului „John Hopkins” – cel mai bun spital din SUA şi cel care a reuşit primele operaţii de separare a gemenilor siamezi uniţi la nivelul capului) au fost însoţiţi de aceeaşi atitudine care le-a adus rezultatele remarcabile: mereu au căutat soluţii şi în plus au fost sprijiniţi enorm de familia lor.

Am învăţat încă o dată că lecţiile învăţate pot fi mult mai importante decât confortul personal. Să fii mereu pe drumuri cu trei copii într-o rulotă nu poate fi prea relaxant, însă beneficiile în materie de lecţii de viaţă sunt enorme. Poate atunci când ne vom programa următoarea vacanţă ne vom gândi şi cum ar fi dacă în loc să zburăm cu avionul la un hotel de cinci stele în regim ultra all inclusiv, am închiria o lună o căsuţă în Creta, de exemplu, şi am descoperi insula cu maşina pe cont propriu? Sau să mergem prin ţară cu cortul sau în drumeţii cu bicicleta sau... orice vise aveţi fiecare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre educaţie în jurul lumii (I).
 Vizualizări articol: 10005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Despre educaţie în jurul lumii (I)5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei