Voi câţi prieteni cunoaşteti care au cele mai ciudate frici, inoculate conştient de propriii părinţi pentru a-i condiţiona să fie cuminţi, cum ar fi frica de … pene?
De la “Stai aici nemişcat să nu strici ceva.” până la şantaje de genul “Dacă pleci printre străini, eu mă îmbolnăvesc” sau „Dacă te căsătoreşti cu fata asta eu am să mor” spuse de părinţi care vor să îşi ţină copiii sub control fiindcă de fapt vor să îşi ţină sub control propriile emoţii şi să scape de starea de frică, procesul este acelaşi. Trăiesc sau îmi imaginez o situaţie faţă de care simt o emoţie care nu îmi place (în cazul nostru, frica), vreau să scap de ea şi cum nu ştiu să lucrez eu însumi cu propriile sentimente, ceea ce îmi e la îndemână să fac e să modific exteriorul (alegerile copilului meu, după propriile mele criterii) pentru ca eu în interior să mă simt bine. Uneori e îndreptăţit, chiar şi acest proces (când într-adevăr copilul face alegeri periculoase), dar de multe ori nu e decât un şantaj inutil şi nesănătos.
Fireşte, din acelaşi motiv, pot exista şi consecinţe bune, însă să avem tare mare atenţie cum comunicăm aceste lucruri copiilor noştri, insistând pe partea pozitivă totuşi, deşi să îi atenţionăm şi de pericolele existente.
Dacă mie îmi e frică să nu se înece în apă, atunci pot să îl feresc cât pot de mult de apă, sau … pot să duc copilul la înot.
Îmi e teamă că nu va fi descurcăreţ, atunci îl las să exploreze intr-un mod securizat situaţii cât mai diverse conform vârstei lui.
Îmi e teamă că se taie cu cuţitul, pot să ţin toate cuţitele în dulapul de sus, sau pot să îl învăţ să îl mânuiască.
E de dorit un asemenea comportament, care să pregătească copilul şi pentru situaţiile neplăcute ce pot apărea în viaţă, decât să fie reţinut, inhibat de la orice acţiune din cauza a ceea ce s-ar putea întâmpla rău.
Deci, ca şi structură de gândire, procesul ar fi următorul:
1. Trăim sau ne imaginăm o situaţie care ne face să ne fie frică. Ne putem întreba “De ce îmi e frică acum?”, sau “Ce încerc să evit când fac asta?” Şi să ne răspundem singuri onest.
2. Evaluăm dacă e o situaţie în care e sănătos să ne fie frică sau nu. Dacă e “nu” şi nu putem scăpa singuri de starea de frică, putem apela la un terapeut. Dacă răspunsul e “da” atunci luăm măsuri să evităm sau să micşorăm pericolul (nu ne suim în lift cu copilul în braţe alături de un om beat – când trăim o situaţie reală sau facem asigurări copilului – când doar ne imaginăm o situaţie negativă, de exemplu)
3. Luăm măsuri sănătoase să preîntâmpinăm efectele negative în viaţa copilului (şi a noastră). “Il echipăm pentru neprevăzut”- cum spune soţul meu, cultivându-i însă sentimentul de “control” în locul celui de frică (trăit de noi, iniţial).
4. Exersăm. Exersăm. Situaţii vor fi destule.
5. Ne simţim bine ştiind că avem un bun simţ al evaluării rapide a situaţiilor periculoase, abilitatea de a recunoaşte şi a ne asuma propria stare de frică (fără a o transfera şi asupra altora inutil) şi capacitatea de a acţiona asupra noastră şi asupra mediului pentru a limita efectele negative de care ne era frică iniţial.
Psiholog Mihaela ZAHARIA
Parenting trainer & coach Mind Master
www.parenting.ro