Medicii infecționiști și cei de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava fac apel la persoanele confirmate cu SARS-CoV-2 să contacteze un medic imediat ce primesc rezultatul pozitiv, cu atât mai mult în situația în care au simptome de boală. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a declarat, luni, că a început să crească numărul pacienților cu forme severe și grave de Covid și asta din cauză că oamenii se prezintă târziu la medic. „Vin cu forme severe și grave de boală, la 6-7 zile de la debutul simptomelor, pe care le-au ignorat. Au plămânii afectați peste 50%, îi întreb de ce n-au venit mai devreme și spun că au tușit și îi doare gâtul de câteva zile, dar au crezut că e din cauză că au băut apă rece. Nici nu mai știu de câte ori am auzit asta. Unii au refuzat internarea, deși erau în grupe de risc, au stat acasă și vin acum, cu forme grave. E foarte frustrant”, a declarat medicul.
Acesta a mai spus că majoritatea pacienților cu forme severe și grave sunt vârstnici, din mediul rural, cu puține informații despre riscurile Covid-19.
În ceea ce privește activitatea centrului de evaluare a pacienților cu Covid, doctorul Teodorovici a spus că până în data de 4 februarie au fost evaluați 39 de pacienți. Săptămâna trecută au fost facute 17 internări de zi, 8 dintre pacienți încadrându-se la tratamentul cu anticorpi monoclonali. Pacienții cu forme ușoare primesc tratament simptomatic, iar restul se internează. Din această săptămână, la Suceava începe și tratamentul cu Molnupiravir, un antiviral cu administrare orală, cu mențiunea că administrarea trebuie să înceapă tot în primele 5 zile de la debutul simptomelor, ca și la anticorpii monoclonali. Medicamentul nu a fost utilizat la copii și nu se administrează la gravide. Copiii confirmați cu SARS-CoV-2 sunt evaluați în UPU, de către pediatri. Ei nu merg la centrul de evaluare.