Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava are 43 de angajați, din cei 1.760, confirmați cu Covid-19. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat că luni dimineață erau în evidență 48 de angajați pozitivi, dar în urma testării la încheierea perioadei de izolare 5 dintre ei au ieșit din izolare și au revenit la serviciu. Potrivit doctorului Calancea, 7 medici, dintre care 2 sunt șefi de secție, 23 de asistente medicale, 12 infirmiere, 2 angajați din personalul TESA și 4 brancardieri și îngrijitoare erau confirmați cu Covid. Dintre angajații pozitivi, 23 sunt vaccinați anticovid. Cele mai multe cadre medicale pozitive sunt la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) - 9 cazuri, la Medicină Internă - 5 cazuri și la Diabet - 4 cazuri. Câte unul, două cazuri mai sunt la Cardiologie, Neurologie, Ortopedie, Chirurgie Generală, la Blocul Operator și la Dializă. Marea majoritate sunt asimptomatici sau cu forme ușoare de boală și sunt acasă, în izolare, 7 zile cei vaccinați și 10 zile cei nevaccinați.
Dr. Calancea a declarat că pentru a nu fi afectată activitatea de asistență medicală, conducerea spitalului a decis săptămâna trecută suspendarea concediilor de odihnă, iar angajații care se aflau în concediu și erau în oraș au fost chemați la serviciu. Cadrele medicale care au fost confirmate pozitiv sunt testate obligatoriu, gratuit, la încheierea perioadei de izolare și pot reveni la muncă doar cu rezultat negativ la testul Covid. De asemenea, toți pacienții care sunt internați de mai mult de 5 zile, în secțiile non-Covid, sunt testați în a șaptea zi, chiar dacă la internare au avut rezultat negativ. „În cazul în care sunt pacienți pozitivi în secțiile non-Covid, facem testare extinsă, atât la pacienți, cât și la personal, chiar dacă sunt asimptomatici. Cadrele medicale confirmate pozitiv intră imediat în izolare”, a declarat doctorul Alexandru Calancea.
O altă măsură dispusă de conducerea spitalului este de a interzice vizitarea pacienților, cu excepția cazurilor terminale. De asemenea, s-au oprit stagiile de pregătire ale practicanților.
Situația în spitalele din județ
În celelalte spitale din județ, cele mai multe cadre medicale infectate sunt la Spitalul Municipal Rădăuți. Conform managerului Dan Vatră, la această unitate medicală sunt 24 de angajați confirmați pozitivi și 2 contacți direcți, aflați în izolare la domiciliu.
La Spitalul de Boli Cronice Siret, managerul Sorin Haraseniuc a declarat că sunt 8 angajați pozitivi: 2 medici, 2 asistenți medicali, 2 infirmieri, un farmacist și un chimist, toți cu forme ușoare, neinternați. O infirmieră a fost testată și confirmată pozitiv la revenirea din concediu, iar unul dintre medici era în izolare și s-a pozitivat acasă.
La Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret sunt 5 angajați pozitivi - 2 din cadrul personalului TESA, 2 asistenți medicali și 1 un lucrător de la serviciul de curățenie, potrivit managerului Tiberiu Rotaru.
Spitalul din Gura Humorului are 3 angajați confirmați pozitiv - o asistentă medicală și o infirmieră, ambele vaccinate, și un angajat TESA nevaccinat, iar în carantină se află un asistent medical și un muncitor, ambii vaccinați, a declarat managerul Cornel Vieru.
Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc are 5 angajați pozitivi – doi asistenți medicali, un șofer, un portar și un registrator medical, iar doi asistenți medicali de farmacie sunt în izolare (negativi la testare).