Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va începe din data de 26 ianuarie a.c., a informat, joi, Direcția de Sănătate Publică, printr-un comunicat de presă transmis de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Potrivit comunicatului de joi, 13 ianuarie a.c., platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, pentru data de 26 ianuarie. Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.
Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.
În comunicat se precizează că sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare: https://vaccinarecovid.gov.ro/formulare-si-chestionare/.
Schema de vaccinare pentru copii
Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty (Pfizer) este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile. Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.
Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani.
„În urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. Reglementările menționate se bazează pe studiile de siguranță și recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 µg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 µg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2)”, se subliniază în comunicatul remis de DSP. De asemenea, se precizează că vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană (EMA), cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.
Printre beneficiile vaccinării anticovid sunt enumerate prevenirea apariției unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2; reducerea semnificativă a riscului de boală severă și limitarea răspândirii virusului; reducerea considerabilă a riscului de spitalizare și a celui de deces.