Scăderea numărului de cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 în județul Suceava a permis revenirea Spitalului Municipal „Sf. Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți la statutul de spital non-Covid, începând din ziua sărbătoririi Sfântului Nicolae, 6 decembrie. De luni s-a reluat internarea pacienților cronici și a celor cu probleme de sănătate acute, altele decât Covid.
Spitalul Municipal „Sf. Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți a devenit spital Covid în data de 14 octombrie a.c., ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătorește ziua Sfintei Parascheva.
În cele aproape două luni, au rămas non-Covid doar secțiile Obstetrică, Neonatologie și Oncologie, cu un total de 116 paturi, însă Oncologia a putut asigura doar spitalizare de zi.
Pentru pacienții non-Covid a funcționat ambulatoriul integrat al spitalului, cu respectarea strictă a măsurilor de triaj epidemiologic al pacienților și personalului medico-sanitar, respectarea circuitelor funcționale distincte și a măsurilor de dezinfecție.
Transformarea spitalului din Rădăuți în unitate medicală Covid din data de 14 octombrie s-a făcut pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în județul Suceava și a numărului mare de pacienți cu forme grave și severe de boală, care au avut nevoie de îngrijire medicală în spital și la Terapie Intensivă. Asta, în contextul în care a fost necesar ca Spitalul Județean de Urgență din Suceava, singurul care are anumite specialități, să rămână accesibil și pentru pacienții cu alte boli decât Covid. Dacă spitalul din Rădăuți nu ar fi fost spital Covid în această perioadă, acest rol ar fi trebuit preluat de Spitalul Județean, ceea ce ar fi însemnat închiderea acestuia pentru pacienții non-Covid.