Primul transfer din valul 4 al pandemiei, al unui pacient cu Covid care are nevoie de terapie intensivă, a avut loc marți seara. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Dan Teodorovici, a declarat, miercuri, că este vorba despre un bărbat în vârstă de 46 de ani din Sf. Ilie- Șcheia, nevaccinat, cu o formă gravă de Covid, care a fost transferat la ATI Covid la Odorheiu Secuiesc deoarece la Suceava nu era nici un loc disponibil. Medicul-șef al secției de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Adrian Vasilcovici, a declarat că județul Suceava poate asigura doar 20 de locuri la ATI-Covid: 18 la spitalul din Suceava și două la Spitalul Municipal Rădăuți. În zona verde a ATI, destinată pacienților cu alte afecțiuni decât Covid, sunt 20 de paturi, din care miercuri dimineață erau ocupate 15, cu pacienți care au suferit traumatisme cranio-cerebrale grave, pacienți cu diverse forme de cancer operați, pacienți cu insuficiență respiratorie cu cauze non-Covid sau cu șocuri septice. În această perioadă, Neurochirurgia spitalului din Suceava deservește și județul Botoșani, astfel că pacienții care au nevoie de acest tip de intervenții chirurgicale de urgență din județul vecin tot la Suceava ajung.
Opt dintre cei 15 pacienți din ATI non-Covid internați la Suceava erau, miercuri, ventilați. Pentru a putea păstra cele 20 de paturi în zona verde pentru non-covid, pentru pacienții cardiaci se folosește Unitatea de Supraveghere și Terapie Avansată Coronariană (USTAC), iar pacienții cu atac vascular cerebral stau la ATI doar pentru perioada cât au nevoie de suport de terapie intensivă; imediat după stabilizare sunt transferați la Neurologie, unde a fost amenajat un spațiu pentru ei. „Noi avem neapărat nevoie de încăperi cu spații cât mai mici. Pacienții cu risc, cum sunt cei cu Clostridium sau cu TBC, de exemplu, trebuie neapărat izolați. Structural, nu avem posibilitatea să extindem numărul de paturi în ATI Covid”, a spus medicul-șef al ATI.
Dr. Vasilcovici a arătat că situația în spital devine cu atât mai dificilă cu cât au început să apară cazuri de pozitivare și în rândul personalului din spital. Deocamdată, au fost detașați de la Iași la Suceava doi medici rezidenți ATI în anul IV, iar de la 1 octombrie va mai veni unul. De asemenea, de la Spitalul Municipal Fălticeni vine săptămânal câte un medic ATI. Tot de la Fălticeni, până la sfârșitul lunii au fost detașate la ATI două asistente medicale și două îngrijitoare. „Zilnic se operează doar ce nu poate fi temporizat. Am făcut apel la colegii din spital să amâne tot ce poate fi amânat pentru a ridica presiunea de pe ATI”, a mai spus dr. Vasilcovici.