Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Suceava au efectuat, în luna iulie a.c., 481 de acțiuni de control, în urma cărora au aplicat două avertismente și 39 amenzi în valoare totală de 138.000 lei. Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a informat la categoria nonaliment au fost 305 controale, în urma cărora inspectorii au aplicat două avertismente și 13 amenzi, în valoare totală de 73.100 lei, iar la categoria aliment au fost 176 controale, cu 26 de amenzi, în valoare totală de 64.900 lei.
La unități de turism au fost aplicate două amenzi în valoare totală de 2.000 lei; la unități din categoria mediu - un avertisment și două amenzi în valoare totală de 6.000 lei; unităţi sanitare, inclusiv spitale - trei amenzi în valoare totală de 14.400 lei. La categoria apă au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale - un avertisment și 6 amenzi în valoare totală de 51.000 lei.
Gabriela Băncilă a arătat că printre neconformităţile depistate se numără neasigurarea gestionării corecte a deșeurilor rezultate din activitatea medicală; lipsa efectuării controlului sterilizării cu indicatori biologici; darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate; neasigurarea calității și cantității apei potabile corespunzătoare cerințelor, neasigurarea dezinfecției eficiente a apei produse și distribuite populației ca apă pentru consum uman; lipsa certificatului de igienă; producerea de zgomot, mirosuri, praf care depășesc limitele maxime stabilite de normele de igienă în vigoare; nerespectarea de către persoanele fizice a normelor de igienă în vigoare care reglementează zonele de locuit; nerespectarea măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor.
La categoria aliment inspectorii de la Serviciul de Sănătate Publică au constatat: nerespectarea obiectului de activitate înscris în certificatul constatator; nerespectarea măsurilor privind monitorizarea funcționării spațiilor frigorifice destinate păstrării alimentelor și de întocmire a graficului de temperatură; neefectuarea cursurilor de igienă; organizarea deficitară a procesului de producție alimentară favorizându-se încrucișările între fazele salubre și insalubre; neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție a locurilor de muncă; neasigurarea dotării și aprovizionării unității alimentare cu ustensile și materiale specifice pentru curățenie și dezinfecție; nedotarea grupurilor sanitare cu materiale și mijloace adecvate pentru igiena individuală a utilizatorilor; comercializarea produselor alimentare care nu respectă limitele la care acestea devin nerecomandate preșcolarilor și școlarilor; punerea în consum a alimentelor care prezintă semne de infestare cu paraziți și insecte, precum și resturi ale activității acestora; neasigurarea de către angajatori a examinărilor medicale prin medicii de medicina muncii.
Purtătorul de cuvânt al DSP a mai informat că în cursul lunii trecute instituția a rezolvat și 34 de sesizări și a verificat, de asemenea, condițiile de funcționare în unitățile de dializă publice și private, precum și la nivelul laboratoarelor de analize medicale.