Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 151 (7763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Modificări

Schimbări majore începând cu 1 iulie: noi reguli de relaxare, prețuri mai mari la energie pentru cei care nu sunt pe piața concurențială și dispariția unor produse din magazine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începutul lunii iulie va aduce pentru români, pentru suceveni, schimbări majore în mai multe domenii de activitate. De pe 1 iulie urmează să se modifice prețurile pentru energia electrică și gazele naturale, vor fi introduse contribuțiile personale în sistemul asigurărilor de sănătate și vor urma noi măsuri pentru relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Tot de la începutul acestei luni, de pe 3 iulie, din magazine vor dispărea mai multe produse din plastic, acestea urmând să fie înlocuite cu produse biodegradabile asemănătoare.

 

Sucevenii se vor putea trata în spitale private, o parte din costuri fiind suportate de CNAS

Începând cu data de 1 iulie 2021, sucevenii se vor putea trata în spitale private, o parte din costuri urmând să fie suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceasta după ce tot de la această dată va fi introdusă „contribuția personală”, care reprezintă diferența dintre tariful decontat de casa de asigurări de sănătate și tariful practicat de spitalul privat. Astfel, la cerere, un pacient va primi un cost estimativ al serviciilor de spitalizare. Oferta va fi valabilă un număr de zile, astfel încât pacientul să poată solicita și obține și alte oferte de la alte spitale, pentru a putea să opteze pentru cea care îl avantajează. Conducerea CNAS a transmis recent că implementarea treptată a contribuției personale suportate de asigurați, în condițiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privați aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, este soluția cea mai bună prin care ”ne asigurăm că pacienții nu vor fi afectați, ci va aduce beneficii celor care optează pentru accesarea serviciilor acordate în spitalele private, oferindu-le predictibilitate asupra costurilor”. „Practic, scoatem la suprafață costurile suportate de pacienți în spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate și le oferim posibilitatea să aleagă unde vor să fie tratați, cunoscând care va fi valoarea contribuției personale pe care ar trebui să o suporte pentru a beneficia de internare într-un spital privat. După ce vom analiza efectele contribuției personale pentru serviciile în regim de spitalizare și vom corecta eventualele disfuncționalități de aplicare, anul viitor vom putea extinde implementarea contribuției personale și pentru unele servicii medicale acordate în regim ambulatoriu pentru specialități clinice și paraclinice, așa cum prevede Legea 95/2006”, a spus președintele CNAS, Adrian Gheorghe.

 

Prețuri mai mari la energie electrică pentru consumatorii care nu sunt pe piața concurențială

Data de 1 iulie va aduce majorarea prețurilor la energia electrică pentru consumatorii care nu au încheiat un contract de furnizare pe piața concurențială. Sume mai mari de bani vor plăti consumatorii casnici care nu au încheiat deja un contract concurențial cu un furnizor de pe piață, fie cel pe care îl au deja sau unul nou. În momentul de față consumatorii plătesc un preț de serviciu universal, preț care va crește însă, în funcție de opt zone din România. Astfel, potrivit economica.net, pentru zona Moldovei furnizorul tradițional este E.On Energie. Noul preț al energiei active în regim de serviciu universal este de 0,375 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,81 lei/ kWh pentru această zonă. În urma unor calcule, oferta concurențială este mai bună decât prețul de serviciu universal pentru clienții casnici, astfel încât la o factură de 100 kWh, s-ar economisi cinci lei. Calculele au fost făcute în baza ofertelor încărcate în comparatorul de prețuri al ANRE.

 

Restricții mai puține pentru persoanele vaccinate, care au avut Covid sau care se testează

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care o mare parte din restricțiile impuse de pandemie vor fi eliminate. De la 1 iulie vor putea fi organizate activități culturale, artistice și de divertisment în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dar numai dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea la aceste activități este permisă însă doar pentru persoanele care sunt vaccinate anti-Covid cu schemă completă și au trecut 10 zile de la vaccinare, pentru cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital etc.). Dacă toți participanții sunt vaccinați cu schemă completă, au trecut 10 zile de la vaccinare și organizatorul asigură spațiu personal de 1 m, numărul poate depăși 2.500 de persoane.

Reglementarea are și excepții - instituțiile de cultură care administrează spații special destinate activităților cultural artistice în aer liber pot organiza activități cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, asigurarea unei suprafețe minime de 4 mp pentru fiecare persoană și respectarea normelor de protecție sanitară. Printre noile relaxări sunt și cele referitoare la evenimentele private, nunți, botezuri, mese festive, parastase etc., la care vor putea participa maxim 150 de persoane în spații deschise și maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani

Tot de la 1 iulie, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri), fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate anti-Covid, în aceleași condiții ca anterior, pentru persoanele cu test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru cei care au avut Covid și se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării.

 

Produsele din plastic care vor dispărea din magazine

Tot de la începutul lunii iulie 2021, din magazine vor dispărea mai multe produse din plastic de unică folosință. Acestea vor trebui retrase din magazine începând cu 3 iulie, ca urmare a intrării în vigoare a unei directive a Comisiei europene pentru reducerea impactului anumitor produse plastice asupra mediului. Astfel, produsele care vor mai putea fi găsite în magazine doar până pe 3 iulie după care vor fi interzise sunt următoarele: farfurii și tacâmuri din plastic (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești), paie pentru băuturi, bețișoare pentru urechi, agitatoare pentru băuturi, bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat sau produse din plastic oxo-degradabil. Aceste produse vor fi scoase de pe piață având în vedere că există deja produse alternative biodegradabile, cum ar fi pahare de carton, farfurii din trestie de zahăr sau paie pentru băutură din hârtie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimbări majore începând cu 1 iulie: noi reguli de relaxare, prețuri mai mari la energie pentru cei care nu sunt pe piața concurențială și dispariția unor produse din magazine.
 Vizualizări articol: 2189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schimbări majore începând cu 1 iulie: noi reguli de relaxare, prețuri mai mari la energie pentru cei care nu sunt pe piața concurențială și dispariția unor produse din magazine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei