Vaccinarea împotriva Covid-19 este deocamdată gratuită, în sensul că persoanele care se vaccinează nu plătesc nimic, dar dozele sunt plătite companiilor producătoare de fiecare stat în parte. Deși Comisia Europeană a refuzat până acum să facă publice prețurile vaccinurilor negociate cu producătorii, argumentând că sunt confidențiale, la sfârșitul anului trecut secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva De Bleeker, a publicat din greșeală pe Twitter un tabel cu prețul fiecărui vaccin contractat de UE. Conform listei cu prețurile vaccinurilor publicată de Eva De Bleeker, Pfizer – BioNTech costă 12 euro, Moderna - 18 dolari, Oxford – AstraZeneca - 1,78 euro și Johnson & Johnson - 8,50 dolari.
În județul Suceava, până la data de 29 iunie 2021 s-au vaccinat anticovid 88.008 persoane, din care 78.121 persoane au primit și doza a II-a. Am întrebat la Direcția de Sănătate Publică Suceava câte doze de vaccin s-au pierdut. Conform răspunsului primit de la purtătorul de cuvânt al DSP, Gabriela Băncilă, pentru perioada 27 decembrie 2020 - 29 iunie 2021 este vorba despre 1.691 de doze. Astfel, 34 doze s-au pierdut prin spargerea accidentală a flacoanelor, 19 doze s-au pierdut din cauză că flaconul nu ar fi avut cantitatea standard de conținut, 399 de doze au fost decongelate dar nu au fost folosite în timpul regulamentar, iar 70 de doze s-au distrus din cauza întreruperii accidentale a lanțului de frig. Cele mai multe doze, 1.169, au fost sacrificate deoarece au fost diluate și nu au fost folosite până la sfârșitul zilei: 180 de doze de vaccin Moderna, Oxford -AstraZeneca și Janssen (Johnson&Johnson) și 989 de doze diluate și neutilizate de vaccin BioNTech-Pfizer. Dacă prețurile publicate de Eva De Bleeker sunt corecte, numai cele 989 de doze de vaccin Pfizer decongelate și neutilizate valorează aproape 12.000 de euro.
Din cauza scăderii interesului românilor pentru vaccinarea anti-Covid, țara noastră ar putea revinde sau dona dozele nefolosite. Potrivit reglementărilor la nivelul UE, țările care achiziționează vaccinuri prin programul Comisiei Europene pot să le doneze către terțe țări sau le pot revinde, fără a avea însă voie să facă profit. România ar putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare, dar până la data de 29 iunie a.c. s-au vaccinat doar 4,715 milioane de persoane, deci nici măcar jumătate din câte se anticipa.