Datele statistice înregistrate de Direcția de Sănătate Publică Suceava arată că în primul trimestru al acestui an au fost luate în evidență în județ 376 de cazuri noi de cancer, dintre care 100 sunt în mediul urban și 276 în mediul rural. Dintre noii suceveni diagnosticați cu cancer, 220 sunt bărbați și 156 sunt femei. Din punct de vedere al localizării, cele mai multe cazuri noi sunt de cancer bronhopulmonar – 49 și de cancer colorectal – 47, iar cele mai puține sunt de col uterin și de piele- câte 10 cazuri. În primul trimestru al anului în curs s-au mai înregistrat 27 de cazuri noi de cancer la prostată, 24 de cazuri de cancer la sân, 22 la stomac, 18 la ficat, 21 la pancreas și 13 la vezica urinară. Până la această dată, în județul Suceava sunt în evidență 11.910 oameni cu cancer. Cele mai multe cazuri, 1.672, sunt de femei cu cancer la sân, după care urmează 1.218 cazuri de cancer la prostată și 1.157 de cazuri de cancer colorectal. Cele mai puține cazuri sunt de cancer la pancreas - 157 de cazuri, și de cancer la ficat - 243 de cazuri. În primele trei luni ale anului au murit de cancer 293 de suceveni. În acest context, DSP Suceava susține, în perioada 25-31 mai, campania de informare privind riscul reprezentat de cancer pentru formele severe de Covid-19.
Conform unui comunicat de presă remis de directorul DSP Suceava, dr. Dinu Sădean, România are printre cele mai mari rate de mortalitate din Europa la majoritatea tipurilor de cancer, iar apariția Covid-19 „a amplificat problematica privind diagnosticarea și tratamentul cancerului, afectând rata de morbiditate și mortalitate prin acesta”. Potrivit doctorului Sădean, persoanele cu afecțiuni oncologice au vulnerabilitate crescută, în contextul pandemiei Covid-19, de aceea este extrem de importantă respectarea măsurilor de prevenție. „Informarea corectă asupra SARS-CoV-2 influențează comportamentele de prevenție și încrederea în eficacitatea prevenției”, transmite directorul DSP Suceava. De asemenea, afirmă dr. Sădean, „pandemia Covid nu trebuie să afecteze diagnosticarea și tratamentul cancerului”.
Pe lângă distribuția materialelor informative referitoare la riscurile suplimentare ale infectării cu SARS-CoV-2 pentru un pacient cu cancer, DSP își propune mobilizarea populației feminine eligibile din mediul rural pentru screening-ul cancerului de col uterin prin testare HPV și test Babeș Papanicolau, cu Caravana mobilă de la Institutul Regional de Oncologie din Iași.
Urmărind incidența cancerului în județul Suceava în ultimii 10 ani, se constată că în anul 2020 a scăzut numărul cazurilor noi diagnosticate – 166,21 la 100.000 de locuitori, față de 207,53 în anul 2019 și 245,96 în 2011.