Începând de luni, 19 aprilie, municipiul Suceava a scăpat de restricțiile impuse de încadrarea localității în “scenariul galben”, în contextul pandemiei de coronavirus. Practic, municipiul Suceava a devenit “zonă verde”.
Măsura a fost decisă de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, prin Hotărârea nr. 110, convocat în ședință extraordinară, în sistem online, de către prefectul județului Suceava, Iulian Cimpoeşu, având ca ordine de zi stabilirea unui set unitar de măsuri pentru diminuarea impactului generat de riscul epidemiologic.
Decizia a fost luată avându-se în vedere incidența cazurilor pozitive la mia de locuitori (1,17 în ziua respectivă), scăderea numărului de îmbolnăviri fiind evidentă în ultima perioadă.
Drept urmare, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, fără a mai fi limitată participarea publicului la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
Aceeași limitare nu se mai aplică nici în cazul operatorilor economici care desfășoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, în intervalul orar 06:00-22:00.
De asemenea, este permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, în intervalul orar 06:00-22:00.
Limitarea de 30% din capacitate nu se mai aplică nici în activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.
Măsurile care se aplică sunt prevăzute în Anexa nr. 3 la H.G. nr. 432/2021.
De altfel, o altă măsură care are legătură directă, este cea de deschidere a accesului la locurile de joacă pentru copii, încă de la finele săptămânii trecute, pe aceleași considerente, a scăderii considerabile a numărului de îmbolnăviri de COVID-19 în municipiul reședință de județ.
O altă măsură așteptată, dar care depinde de scăderea incidenței cumulate a cazurilor la 1 sau mai puțin de 1/1.000 de locuitori, este cea de ridicare a restricțiilor din învăţământ, fiind permise activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.