Mai mulți elevi de la ColegiulEconomic„DimitrieCantemir”Suceava au participat, în perioada 8 – 19 martie 2021, la un stagiu de pregătire în Spania, în cadrul unui proiect Erasmus: „Formare pentru o carieră de succes”. Cei 16 elevi suceveni s-au specializat în calificarea „Tehnician în activități economice”. Ei au efectuat stagiu de pregătire practică (plasament la agentul economic) în Granada. Partener în cadrul proiectului a fost MEP Europrojects Granada SL. Stagiul de formare profesională a durat 12 zile: 10 zile de activitate și două zile pentru călătorie.Prof. Luminița Hagiu, coordonator al proiectului, ne-a spus că cele 10 zile au presupus desfășurarea de activități practice. „Ultima zi de stagiu a fost destinată evaluării finale a participanților. Plasamentul de învățare s-a derulat conform acordului de formare pentru elevi. Stagiile de pregătire practică au vizat formarea competențelor cheie și tehnice necesare absolvenților la locul de muncă în vederea adaptării la schimbările survenite în contextul socio-economic național și internațional. Cei 16 elevi din clasele a XI-a, care studiază la calificarea <Tehnician în activități economice>, au desfășurat practica în cadrul compartimentului de contabilitate al firmei partenere (motivația fiind limitarea contactului și deplasării în condițiile actuale – Pandemie Covid – 19), după cum urmează: identificarea indicatorilor economici utilizați la nivelul agentului economic; calcularea impozitelor și taxelor (specifice Spaniei), folosind soft contabil; completarea documentelor specifice impozitelor și taxelor; utilizarea softului contabil specific calculării indicatorilor economici de la nivelul agentului economic”.
Activitățile desfășurate de elevi, precum și produsele finale care vor fi elaborate de către ei, în baza experienței acumulate, vor contribui la formarea competențelor tehnice necesare la locul de muncă, a competențelor în Tehnologia informației și a comunicațiilor (ICT), management și de comunicare într-o limbă de circulație internațională, facilitând astfel tranziția de la școală la locul de muncă, dezvoltarea abilității de adaptare la schimbările survenite în contextul socio-economic național și internațional, formarea de valori și atitudini care să le permită să se adapteze într-o societate aflată în plină evoluție, să muncească și să trăiască într-un mediu multicultural.
Elevii participanți la acest stagiu de pregătire au spus că pentru ei este o mare realizare deplasarea în Spania. În cele două săptămâni de stagiu și de activitate într-o țară străină, elevii au evoluat în ceea ce privește abilitatea de a comunica în limba română, dar și în limba engleză, de a fi empatici, de a lucra împreună. Au devenit mai siguri pe ei, mai încrezători în forțele proprii.După cum a completat prof. Luminița Hagiu, elevii de la „Economic” „au trecut prin situații noi pentru ei, au făcut cunoștință cu o societate diferită, au vizitat muzee, monumente, obiective turistice. După această mobilitate își pot planifica viitorul profesional ținând cont de tot ce au acumulat ca și cunoștințe și experiențe”.