Procedura prin care dintr-un flacon de vaccin anti-Covid BioNTech Pfeizer să fie utilizate 6 doze, față de 5, aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului și aplicată de miercuri și în România a făcut ca la centrul de vaccinare de la Suceava să fie 420 de doze de vaccin și doar 350 de persoane înscrise pentru vaccinare pentru această zi. Cum vaccinul adus de la centrul regional de la Iași expira joi dimineață, a fost necesar să fie identificate rapid persoane care doresc să fie imunizate împotriva Covid-19, cu dozele rămase.
Coordonatorul programului de vaccinare anti-Covid din partea DSP Suceava, dr. Dana Costea, a declarat că în condițiile în care vaccinarea cadrelor medicale care au dorit să fie imunizate s-a încheiat și au mai rămas din etapa întâi doar câteva persoane care lucrează în centre de îngrijire, programate pentru joi, a decis ca dozele în plus să fie administrate unor persoane din categorii din etapa a doua. În ceea ce privește selecția celor vaccinați „peste rând”, dr. Costea a afirmat că mai întâi au fost întrebate persoane peste 65 de ani și persoane care se aflau la internare în spital, desigur pentru alte probleme medicale decât infecția cu SARS-CoV-2. De asemenea, celor care au fost vaccinați li s-a sugerat să anunțe și alte persoane pe care le cunosc, dacă doresc să se vaccineze. „Vaccinul expira mâine. Trebuia să-l administrăm. Este vorba despre aproximativ 70 de persoane, care conform procedurii ar fi trebuit vaccinate în etapa a doua”, a subliniat dr. Costea.
Printre cei vaccinați miercuri este și Diana Peptănuș Marin. Ea adeclarat că a aflat de la o vecină, care a aflat de la vânzătoarea de la un chioșc din apropierea Spitalului de Urgență Suceava, că se pot vaccina împotriva Covid-19 și persoane care nu lucrează în sistemul sanitar. „Am mers la spital să vedem dacă e adevărat. Am întrebat portarul, el ne-a îndrumat spre Ambulatoriu și acolo o doamnă asistentă foarte amabilă ne-a spus că da, ne putem vaccina. Ne-au dat explicații despre vaccin, ne-au spus că trebuie să venim pentru rapel, ne-au vaccinat și totul este foarte bine. Mă bucur că am avut această șansă”, a spus Diana Peptănuș Marin.
Înscrierile pentru etapa a doua de vaccinare au început deja și, potrivit medicului Dana Costea, în cursul zilei de joi vor fi aduse la Suceava 1.700 de doze de vaccin. La centrul din Suceava pot fi vaccinate 300 de persoane pe zi.
În etapa a doua vor fi imunizate persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții de peste 65 de ani și adulții care suferă de boli cronice și persoanele care lucrează în domenii considerate esențiale. În categoria bolilor cronice se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva Covid utilizând oricare dintre următoarele modalități: prin medicii de familie; individual, prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login); prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); prin call center-ul DSP Suceava (021.4144430); prin structurile de asistență socială de la nivelul UAT-urilor.
Persoanele adulte sub vârsta de 65 de ani, cu afecțiunile cronice menționate, se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități: prin intermediul oricărui alt medic de familie; prin call center-ul DSP Suceava; prin structurile de asistență socială de la nivelul UAT-urilor. Vârstnicii instituționalizați vor fi vaccinați de două echipe mobile, care pot fi suplimentate, iar pentru restul categoriilor de persoane din etapa a II-a de vaccinare vor fi disponibile în județ 6 centre de vaccinare în spitale și 22 centre de vaccinare comunitare, la nivelul a 16 localități. Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate. Autoritățile medicale precizează că vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită.