Cel puțin trei suceveni au fost diagnosticați pentru a doua oară cu Covid-19, prin metoda RT PCR, la distanță de 3-7 luni de la primul episod de boală. Ei sunt medicul-șef al secției Boli Infecțioase, de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Monica Terteliu, de vicepreședintele Consiliului Județean Cristi Crețu și încă o persoană care, contactată, a declarat că nu dorește să vorbească public despre asta.
La toți trei prima infectare cu SARs-CoV-2 a fost confirmată prin test RT PCR, în ultima decadă a lunii martie a.c.
Vicepreședintele Cristi Crețu a declarat că prima oară a avut o formă ușoară de boală, cu febră și ușoare dureri musculare. A stat internat în spital deoarece așa prevedea legislația la vremea respectivă. A doua oară, însă, la începutul lunii octombrie, a fost mult mai rău. „Nici nu mai știam ce mă doare. Aveam dureri groaznice de cap, dureri musculare, toate mă dureau. Nu aveam gust, nu aveam miros, a fost rău tare, dar măcar plămânii n-au fost afectați nici în martie, nici acum”, a mărturisit Cristi Crețu. Este printre puținii care știu când și unde s-a contaminat - a fost contact direct al unei persoane confirmate pozitiv. Când aceasta l-a sunat să-l anunțe, a mers și s-a testat, în data de 12 octombrie. Rezultatul nu l-a surprins fiindcă deja apăruseră simptomele. S-a vindecat fără sechele, însă acum este mult mai atent la protecția oferită de trecerea prin boală.
A formă mai agresivă de boală a avut a doua oară și medicul Monica Terteliu. Ea a fost confirmată din nou cu SARS-CoV-2 la trei luni de la prima infectare, în data de 9 iunie, dar având în vedere că lucrează în secția Boli Infecțioase, probabil este vorba atât de supra-expunere la virus, cât și de scăderea imunității pe fond de epuizare fizică.
Întrebată dacă în cele trei cazuri amintite este vorba despre reinfectare sau recădere, dr. Terteliu a declarat că până acum nu a avut nici un caz de recădere, toate fiind de reinfectare.
Contactată telefonic, medicul primar epidemiolog Odette Popovici, de la Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a declarat că, dacă au trecut minimum 90 de zile de la prima confirmare a bolii, se vorbește despre reinfectare. „În baza evidențelor științifice, deocamdată se pare că imunitatea nu ține mai mult de 3 luni”, a spus dr. Popovici. Infectarea s-a făcut cu același tip de virus, nu au apărut mutații semnificative, care să conteze din punct de vedere al patogenității.
Dr. Popovici a subliniat că în cazul pacienților imunodeprimați (cu imunitate scăzută) reinfectarea poate să apară și mai devreme de trei luni.
Este unul dintre motivele care determină testarea frecventă a pacienților dializați sau cu afecțiuni oncologice. Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că pentru identificarea cât mai rapidă a cazurilor pozitive au fost intensificate testările antigen la pacienții imunodeprimați. Totodată, managerul a afirmat că privește „cu îngrijorare” faptul că trecerea prin boală nu lasă o imunitate durabilă, de măcar un an. „Cu 80% din personal care a avut boala credeam că trecem cu o oarecare imunitate prin acest val, dar sunt un pic îngrijorat de apariția cazurilor de reinfectare. Prevenția este cea mai importantă, nu ne putem baza pe imunitatea dobândită în primul val. Nici în cazul personalului nostru, nici pentru populație”, a afirmat dr. Alexandru Calancea.