Lipsa de precizie a testelor rapide antigen Covid-19 folosite în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava duce uneori la tensiuni între aparținătorii pacienților și cadrele medicale. Motivul este că, dacă în cazul unui rezultat pozitiv la testul rapid rezultatul este similar și la testarea moleculară RT PCR, un rezultat negativ la testul rapid poate fi infirmat de cel al testării RT PCR. Acest lucru se întâmplă din cauză că la testarea rapidă nu este detectată prezența virusului, ci determină reacția organismului la virus, care depinde atât de intensitatea infectării, cât și de timpul scurs de la infectare până când organismul reacționează.
O astfel de situație, care a supărat familia unui pacient care a murit în spital în data de 25 noiembrie, s-a înregistrat ieri. Nepotul celui care a murit ne-a trimis următorul mesaj: „Bunicul meu a decedat ieri, în urma unor afecțiuni, fiind testat pentru Covid cu rezultat negativ și internat de asemenea în sectorul non-Covid al spitalului Suceava. Pentru a-l scoate din spital, medicii îl declară cu Covid, în urma unei <directive la nivel național????>, sau trebuie să îl trimită la București pentru autopsie, care au spus că durează o săptămână. Rudele mele nu mai duc încă o săptămână de stres, e clar că vor să îl scoată cât mai repede, iar pe asta se bazează și ce se întamplă la spital. Se bazează pe durerea unor oameni pentru a-l declara cu Covid, să-l scoată mai repede, să fie înmormântat ca un nimeni, într-un sac cu sicriul închis, totul pentru a primi niște fonduri, oare?”.
Conform informațiilor obținute de la spital, bunicul, care avea multiple afecțiuni, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în stop cardiorespirator. Aici a fost resuscitat, i s-a făcut un test Covid rapid, care a avut rezultat negativ, și i s-au recoltat probe pentru testarea Covid PCR, cea care arată dacă o persoană are sau nu SARS-CoV-2. Pacientul a fost internat la Terapie Intensivă, în zona tampon, până la primirea rezultatului de la testul PCR. Aici a făcut din nou stop cardiorespirator, s-a încercat resuscitarea, însă fără succes. Rezultatul testului PCR a arătat că este pozitiv, deci avea și Covid, iar protocolul de înmormântare trebuie să respecte regulile prevăzute în cazul pacienților care au fost confirmați cu noul coronavirus.
În cazul în care aparținătorii contestă rezultatul testării, se recoltează probe necropsice din plămâni, care se trimit la Institutul Cantacuzino la București, pentru testare, conform purtătorului de cuvânt al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Dan Teodorovici. Până când vine rezultatul, care poate dura și o săptămână, corpul decedatului rămâne la morga spitalului. Dacă familia nu contestă diagnosticul, preluarea decedatului și protocolul de înmormântare se fac în conformitate cu regulile pentru Covid. Întrebat dacă unitățile medicale primesc fonduri suplimentare pentru pacienții/decesele Covid, dr. Dan Teodorovici a precizat că spitalul primește de la Casa Asigurărilor de Sănătate suma cheltuită cu tratamentul și spitalizarea pacienților, „nimic în plus pentru Covid”.