Precizia testelor rapide antigen pentru depistarea persoanelor infectate cu SARS-Cov-2 nu este chiar cea așteptată de personalul medical și de populație. Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a primit de la Departamentul pentru Situații de Urgență 600 de teste rapide antigen destinate testării persoanelor care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe cu simptome de Covid-19.
Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a declarat, vineri, că până acum au fost utilizate 22 de teste rapide, dintre care 4 au fost cu rezultat pozitiv și 18 cu rezultat negativ. Întrebat dacă verificarea acestor rezultate s-a făcut ulterior prin testare RT PCR, de analiză moleculară, și cu ce rezultate, dr. Teodorovici a spus că toți cei 22 de pacienți simptomatici au fost ulterior testați RT PCR. Cele 4 persoane cu rezultat pozitiv la testarea rapidă au fost pozitive și la testarea RT-PCR, dar au fost de asemenea pozitivi, adică a fost detectată prezența virusului în organism, și 8 dintre cei 18 pacienți simptomatici care la testul rapid antigen au avut rezultat negativ. În ceea ce privește utilitatea testelor rapide, dr. Teodorovici a declarat că aceasta va putea fi apreciată după folosirea unui număr mai mare, măcar 200-300 de teste antigen, și o comparație cu testarea RT -PCR.
Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat că cele 600 de teste rapide antigen primite de la DGSU sunt exclusiv pentru Unitatea de Primiri Urgențe. Spitalul a cumpărat alte 1.800 de teste antigen, din care au fost livrate până acum 800. Utilitatea lor este prematur de apreciat, fiindcă abia au început să fie folosite. „Vreau să fac un screening la nivelul spitalului pentru a face o comparație”, a afirmat dr. Calancea.
Folosirea testelor antigen rapide pentru depistarea persoanelor infectate cu SARS CoV-2 vine ca urmare a unei recomandări a Comisiei Europene pentru statele membre, de utilizare a testelor rapide pe bază de antigen în zonele în care rata de pozitivare a testelor RT PCR este mai mare de 10%, în comunitățile în care transmiterea noului coronavirus este extinsă, pentru a identifica persoanele cele mai contagioase și pentru a reduce astfel presiunea asupra sistemelor medicale.„În astfel de situații, riscul de a nu detecta toate cazurile sau riscul de rezultate fals negative este echilibrat de rapiditatea obținerii rezultatelor și de posibilitatea de a face testare recurentă în cazul persoanelor declarate negative inițial”, arată Comisia Europeană, într-o recomandare emisă în data de 18 noiembrie a.c.. Dacă testele RT PCR pot confirma infecția cu SARS-CoV2 chiar și la persoanele care au trecut prin boală și nu mai sunt contagioase, chiar dacă mai au urme de virus în organism, testele antigen sunt eficiente când încărcătura virală este cea mai mare și persoanele infectate au un nivel de contagiozitate ridicat. Anticorpii se formează în organism la câteva zile după infectare, nu imediat.