Folosirea concomitentă a multiplelor echipamente medicale pentru terapie intensivă generează probleme în sectorul ATI-Covid al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în sensul că din cauza suprasolicitării rețelei electrice sar siguranțele și apar scurte pene de curent. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat că Terapia Intensivă pentru pacienții cu Covid-19 a fost amenajată la etajul 7, însă aici rețeaua electrică nu era concepută pentru ATI, secție în care aproape toate aparatele și echipamentele medicale sunt alimentate electric. Atât timp cât numărul de pacienți din ATI -Covid și al celor ventilați mecanic a fost relativ redus, nu au fost probleme cu funcționarea instalației electrice. Odată cu creșterea numărului de echipamente care funcționează concomitent, siguranțele electrice au început să sară, din cauza suprasolicitării rețelei.
„Problemele s-au rezolvat deocamdată, fără să fie pus în pericol niciun pacient, existând backup generator și posibilitatea ventilării manuale a pacienților. Acolo este o problemă cu suprasolicitarea rețelei, care nu a fost concepută pentru ATI. A sărit siguranța de câteva ori, dar am eliminat consumatorii care nu erau necesari. A fost vorba de un timp scurt fără alimentarea cu curent electric, doar până la repunerea siguranței”, a declarat dr. Calancea.
Menționăm că au fost zile în care în ATI - Covid au fost și câte 18 pacienți, dintre care 10 erau cu suport ventilator, din cauza insuficienței respiratorii severe. Chiar dacă pacienții n-au fost în pericol, penele din rețeaua electrică exasperează personalul medical, care, pe lângă activitatea extrem de grea specifică unităților de terapie intensivă, trebuie să aibă și această grijă suplimentară, că dacă mai conectează un echipament medical, pot sări siguranțele.
Directorul medical al spitalului, dr. Marius Grămadă, a precizat, ieri, că au fost contactați specialiști pentru montarea de cabluri suplimentare care să asigure funcționarea concomitentă a tuturor aparatelor și echipamentelor medicale din ATI – Covid și în condițiile utilizării acestui sector la capacitate maximă. În perioada de pandemie, este exclus ca în spital să se execute lucrări de amploare pentru schimbarea rețelei electrice, astfel încât soluțiile găsite trebuie să perturbe cât mai puțin starea pacienților și activitatea medicală.