Spitalul de Urgență Suceava va fi destinat pacienților cu COVID-19, a anunțat luni seara, la un post central de televiziune, ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru. Ministrul a afirmat că, atunci când „medicii vor deveni valizi, spitalul va fi de patologie COVID și celelalte comorbidități”, dar nu a detaliat ce înseamnă „celelalte comorbidități”. Acesta a spus, în schimb, că în scenariul IV, în care se află România acum, „toți pacienții sunt considerați suspecți de COVID-19”.
Ministrul și-a exprimat încrederea în managerul interimar al spitalului, dr. Florin Filip, despre care a spus că „este un profesionist, un foarte bun specialist” care „sper să aibă tăria să coordoneze Spitalul Județean”. Dr. Nelu Tătaru a mai spus că medicii care au fost detașați de la spitale din Iași au acceptat să rămână în continuare la Suceava pentru a asigura asistența medicală în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean.
În ceea ce privește prognoza asupra îmbolnăvirilor în județul Suceava, ministrul Sănătății a afirmat că speră să fie cazuri ușoare și medii, „care să nu forțeze Terapia Intensivă”. Cazurile asimptomatice și ușoare vor fi tratate la domiciliu, cazurile medii și grave la spital, iar cele severe, în Terapie Intensivă.
Referitor la testarea personalului medical, acum sunt testați doar contacții direcți și contacții contacților, iar cei cu rezultat negativ la testare trebuie să își ia în continuare aceleași măsuri de precauție ca și cei netestați sau trecuți prin boală. „Sperăm ca numărul de cazuri să nu crească fulminant, iar cele care apar să fie ușoare spre mediu, nu severe”, a mai spus ministrul.
Marți, lista celor 54 de spitale-COVID din România, în care vor fi internați și tratați pacienții infectați cu coronavirus, a fost publicată în Monitorul Oficial. Spitalul Siceava este pe listă. În județele apropiate, spitale pentru pacienții cu COVID-19 mai sunt la Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Bistrița, Bacău și Iași.
De asemenea, au fost identificate și desemnate spitale de suport unde sunt tratate cazuri pozitive la COVID-19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii. Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale.