Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă ca în vederea evitării îmbolnăvirilor și stărilor de rău cauzate de persistența temperaturilor ridicate, părinții și persoanele care au în grijă sugari și copii mici să țină cont că bebelușii au nevoie de un ambient ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer și să evite introducerea de alimente noi în această perioadă. Directorul executiv al DSP, Liliana Grădinariu, recomandă hidratarea corespunzătoare a copiilor, iar în cazul sugarilor, aceștia să fie alăptați ori de câte ori sugarul solicită. „Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate, iar mamele care alăptează vor trebui să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, preparate acasă, fără adaos de conservanţi. Mamele vor evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool”, arată dr. Grădinariu.
În ceea privește îmbrăcămintea, copilul va fi îmbrăcat lejer, cu haine din materiale textile vegetale comode și nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi și obligatoriu cu căciuliță pe cap.
La cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.
Dr. Grădinariu a subliniat că o atenție deosebită trebuie acordată condițiilor de igienă atât pentru copil, cât și pentru mamă. „Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate și mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puțin o dată pe zi și obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie. Mamele care alăptează vor avea grijă să menţină o riguroasă igienă a sânului şi evident igiena generală, iar copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei”!, a precizat șeful DSP Suceava.