Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a primit, ieri, aprecieri unanime din partea participanților la primul simpozion regional internațional multidisciplinar de tehnici endovasculare organizat aici, inclusiv de la președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, dr. Vasile Cepoi. Acesta a afirmat că spitalul sucevean constituie un model pentru multe alte spitale și că acest model trebuie valorificat, „să arătăm și altora că se poate”.
Șeful ANMCS a afirmat că sistemul sanitar românesc suferă de foarte multe deficiențe, în primul rând de organizare: „avem spitale cu caracter județean care nu au dotările necesare, avem spitale care au medici care știu să facă, dar nu au cu ce și avem spitale care au cu ce, dar nu au cu cine”.
Dr. Cepoi a afirmat că spitale care au primit aceeași finanțare s-au dezvoltat diferit, iar diferența ar face-o, în opinia președintelui ANMSC, implicarea autorităților locale și politica de dezvoltare a sistemului de asistență medicală a acestora.
„Aici este o echipă preocupată de aceste lucruri și atunci acest spital este un model pe care noi încercăm să-l promovăm. Nu sunt foarte multe în țară, sunt câteva, pe care noi încercăm să le promovăm și experiența lor să fie împărtășită și de alte unități sanitare și de alte autorități locale. Apreciez și colectivul spitalului Suceava, care înțelege ce înseamnă managementul calității, adică nu doar existența termopanelor, a gresiei și a faianței, ci să încerci să asiguri cele mai bune rezultate pentru pacient și siguranța pacientului”, a spus dr. Vasile Cepoi.
El a amintit că Spitalul Județean de Urgență Suceava este printre puținele din România în categoria a II-a de calitate, în condițiile în care nici un spital din țară nu are categoria I de calitate, atribuită standardelor internaționale, deocamdată neîndeplinite în totalitate în spitalele românești.
Dr. Cepoi a mai spus că își păstrează scepticismul inițial față de descentralizarea unităților spitalicești, arătând că metoda ar fi trebuit aplicată doar acolo unde autoritățile locale aveau capacitatea de preluare a spitalelor, așa cum s-a întâmplat la Suceava.