Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava înregistrează zilnic un trafic de persoane similar cu cel din malluri. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat că evidenţele unităţii medicale arată că pe cele 5 hectare, cât este suprafaţa desfăşurată a spitalului, trec zilnic 4.500-5.000 de oameni – pacienţi internaţi, bolnavi din ambulatoriu şi din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), personal medical şi vizitatori.
Cel mai mare flux de persoane se înregistrează la UPU, unde numai pacienţi sunt în medie 300/zi, dar fiecare vine însoţit de cel puţin încă o persoană, iar uneori şi de încă două, trei; ambulatoriul, cu o medie de 300-400 de pacienţi/zi; secţiile Pediatrie, Ortopedie, Cardiologie şi Boli Interne, cu un grad de ocupare permanent de peste 95%, precum şi la Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală. Un grad ridicat de ocupare se înregistrează însă în toate cele 26 de secţii ale spitalului – Anestezie-Terapie Intensivă, secţiile chirurgicale, Oncologia, Îngrijiri Paliative etc.
Lor li se adaugă personalul spitalului – peste 1.200 de angajaţi, care lucrează în trei schimburi, şi vizitatorii. Nu de puţine ori, la un singur pacient vin, pe perioada internării, şi 10 vizitatori.
Managerul Vasile Rîmbu a mai spus că până acum spitalul nu a fost în situaţia de a refuza internarea unor pacienţi, în schimb, în fiecare an unitatea medicală cheltuie 1,5-2 milioane de euro pentru cazurile tratate şi nedecontate de Casa Asigurărilor de Sănătate. Asta se întâmplă pentru că, pe de o parte, numărul de internări acoperite de asigurarea medicală este limitat de CAS, iar pe de altă parte sunt cazurile sociale, deloc puţine.
Numărul mare de persoane care trec zilnic prin spital justifică măsuri precum obligativitatea papucilor de unică folosinţă, program de vizită limitat, acces controlat atât pentru vizitatori, cât şi pentru personal, program strict de curăţenie etc.