joi, 28 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 49 (7050)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La un an de la înfiinţare

Secţia de Îngrijiri paliative, prima din Spitalul de Urgenţă Suceava în care toţi salariaţii sunt premiaţi pentru profesionalism

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Bilanţul activităţii secţiei de Îngrijiri paliative a Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, la un an de la înfiinţare, este unul pozitiv. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că scrisorile şi mesajele de mulţumire transmise de pacienţi şi de familiile acestora sunt cea mai bună dovadă a „profesionalismului, devotamentului şi empatiei faţă de pacienţi demonstrate de cei care lucrează în această secţie”.

„M-aţi mai apropiat cu un pas de condiţia de om – adică cel de-al doilea mod de comunicare - prin viu grai. M-am bucurat de toate condiţiile, mai bine nu se putea. Încă o dată, nu găsesc termenii potriviţi pentru atenţia, căldura şi abnegaţia de care aţi dat dovadă. Întregul personal – excepţional” este un fragment dintr-o scrisoare trimisă secţiei de regretatul profesor de limba română Dănilă, după plecarea din spital.

„Am rămas plăcut impresionată de profesionalismul şi promptitudinea cadrelor medicale, începând de la doamna doctor Ionuţă şi până la calitatea bună a asistenţilor medicali. (...) Am fost internată în multe spitale, dar nu am întâlnit un personal atât de dăruit şi de aceeaşi calitate. (...) Felicitări sincere pentru tot personalul medical ce lucrează în secţia de Îngrijiri paliative”, a transmis în scris spitalului pacienta Margareta L., din Vatra Dornei.

Conducerea spitalului urmăreşte reacţia pacienţilor faţă de serviciile medicale primite, fiind receptivă atât la semnalele negative, cât şi la cele pozitive. Din acest punct de vedere, managerul Vasile Rîmbu apreciază secţia de Îngrijiri paliative ca „printre cele mai mari reuşite ale spitalului”. „Îmi doresc să fie luată ca reper de toate celelalte secţii de la noi şi din întreg sistemul medical public din România, să se contamineze cu acest <virus> al profesionalismului tot personalul. La Paliative, un mare merit îl are asistenta-şefă de acolo”, a declarat Rîmbu.

În semn de recunoaştere a activităţii, toţi angajaţii de la Îngrijiri paliative vor beneficia, luna viitoare, de prime, fiind astfel prima secţie premiată in corpore, în baza prevederilor legale care permit acordarea de stimulente financiare. Medicul-şef Grigore Ionuţă şi asistenta-şefă Oana Lorena Stanciu vor primi o primă egală cu două salarii minime pe economie, iar ceilalţi angajaţi ai secţiei, câte un salariu minim pe economie. Managerul Vasile Rîmbu a declarat că mai sunt şi alte secţii „sensibile, cu grad de risc ridicat”, dinspre care primeşte semnale foarte bune în legătură cu „dăruirea cu care cei de acolo îşi exercită profesia”, amintind secţiile Anestezie-Terapie Intensivă, Neurochirurgia, Ortopedia, Pediatria, cu toate componentele sale, şi chiar Unitatea de Primiri Urgenţe, „unde s-au făcut paşi consistenţi”. „Dorinţa noastră este ca mulţumirea să fie o notă de ordin general, dar desigur că este încă foarte mult de făcut. Şi vom căuta să găsim soluţii pentru a-i stimula pe cei care cu adevărat merită”, a mai spus managerul.

 

Şpaga a fost exclusă încă de la înfiinţarea secţiei, iar igiena pacientului este asigurată de asistente şi infirmiere

Secţia de Îngrijiri paliative, în care sunt internaţi pacienţii spitalului aflaţi în stadii terminale de boală, a fost prima în care, încă de la înfiinţare, personalul a refuzat categoric banii şi „atenţiile” de la pacienţi şi familiile lor, în care igiena pacientului este făcută obligatoriu de asistenta medicală ajutată de infirmieră şi unde bolnavul şi familia lui beneficiază de maximă atenţie din partea tuturor celor 27 de angajaţi.

De la 1 martie 2018 au fost internaţi aici, conform asistentei-şefe Oana Stanciu, 412 pacienţi. Durata medie de spitalizare este de 21 de zile şi aproape jumătate dintre ei şi-au petrecut ultimele zile de viaţă în spital sau au fost externaţi la dorinţa lor ori a familiei, pentru a se sfârşi acasă.

Cei mai mulţi pacienţi sunt cu cancer cu metastaze, aflaţi în fază terminală de boală.

Nu este o muncă uşoară la Paliative. Medicul şef al secţiei, dr. Grigore Ionuţă, spune că cel mai greu este cu pacienţii tineri bolnavi de cancer cu metastaze şi cu cei care nu ştiu ce boală au. „Organismul este tânăr, luptă cu boala şi ei nu pot să accepte ce li se întâmplă. Întreabă zilnic <Sunt mai bine? Când o să fiu bine?> şi atunci răspunsul este fals, le spui că va fi bine”, povesteşte medicul. În astfel de condiţii, doctorul intră alături de familie în aşa-numita „conspiraţie a tăcerii”.

„Încercăm să facem cât putem cu pacientul. Să-l susţinem moral, psihologic, spiritual - preotul vine şi face slujbe periodic, plus medicaţia pe care o avem la îndemână pentru tratarea celorlalte simptome. Să-i facem viaţa cât se poate de uşoară, în condiţiile date”, spune cu voce joasă dr. Ionuţă.

La încărcătura emoţională foarte mare pentru personal se referă şi dr. Svetlana Ioniţă. Spune că în primii ani „muream cu fiecare pacient care se sfârşea” şi că este o obligaţie atât profesională, cât şi morală să le ofere pacienţilor o calitate a vieţii cât mai bună.

Oana Stanciu vorbeşte despre legăturile speciale pe care întreaga echipă din secţie le creează cu bolnavii şi familiile lor, despre îmbrăţişări, despre lacrimi de ambele părţi şi despre ultimele dorinţe ale oamenilor, înainte de plecarea definitivă din viaţă. Povesteşte cu emoţie despre un bolnav care zilnic cerea un ceai de tei şi, deşi îl primea, spunea că şi-ar dori să-l bea acasă. Când familia a acceptat să-l ia acasă, la insistenţele Oanei Stanciu, bărbatul nu mai era capabil să realizeze că i s-a realizat dorinţa. „A fost o neîmplinire pentru noi”, spune asistenta-şefă. În schimb, o ciocolată dată unei femei care îşi dorea neapărat asta, deşi ştia sigur că organismul ei nu o va suporta şi o va arunca afară, e trecută la împliniri pentru că pacienta respectivă a vrut să mănânce ciocolată cu câteva ore înainte de a se sfârşi.

Scrisorile de la pacienţi şi de la familiile lor, atmosfera din secţie şi atitudinea personalului care lucrează aici demonstrează că echipa formată şi modul de lucru sunt definitorii pentru ceea ce s-a reuşit cu îngrijirile paliative din Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou”, primul spital judeţean de urgenţă din ţară care a înfiinţat o astfel de secţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Secţia de Îngrijiri paliative, prima din Spitalul de Urgenţă Suceava în care toţi salariaţii sunt premiaţi pentru profesionalism.
 Vizualizări articol: 7668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Secţia de Îngrijiri paliative, prima din Spitalul de Urgenţă Suceava în care toţi salariaţii sunt premiaţi pentru profesionalism5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei