Cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii de gripă este vaccinarea, iar sucevenii conştientizează din ce în ce mai bine acest aspect. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a informat, printr-un comunicat de presă, că numai în săptămâna 22-28 octombrie a.c. s-au vaccinat antigripal 2.180 de persoane, cele mai multe, respectiv 1.193, fiind persoane cu vârsta peste 65 de ani. Tot în intervalul de timp menţionat s-au mai vaccinat antigripal 50 de persoane care lucrează în sistemul sanitar, 784 de bolnavi cronici, o gravidă şi 152 de persoane rezidente în instituţii de ocrotire socială. Potrivit comunicatului DSP, de la debutul campaniei de vaccinare antigripală au fost vaccinate până în prezent 4.493 persoane.
DSP Suceava a primit, de la începutul sezonului rece, 36.670 de doze de vaccin antigripal.
De la 1 octombrie, instituţia a început supravegherea epidemiologică pentru gripă şi celelalte afecţiuni respiratorii, ceea ce înseamnă că toţi furnizorii de servicii medicale fac raportare săptămânală referitor la numărul de consultaţii. Scopul supravegherii epidemiologice este alertarea rapidă a epidemiologilor şi clinicienilor în cazul apariţiei gripei. În cadrul acestei activităţi, Suceava este unul dintre cele 10 „judeţe santinelă”, prin prisma poziţiei geografice şi a traficului intens de persoane dinspre şi înspre Ucraina, iar la cazurile cu simptome clinice de gripă se recoltează probe care se trimit pentru examen de laborator la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi.
Unele forme de gripă pot fi foarte grave, cu evoluţie spre deces în două zile
Pe site-ul Institutului Cantacuzino https://www.cantacuzino.ro/ro/index.php/asistenta-gripa/ sunt postate informaţii esenţiale despre gripă şi vaccinarea antigripală, care pot fi consultate de orice persoană interesată. Astfel, specialiştii avertizează că gripa poate fi foarte uşoară, asemănătoare unui simplu guturai, dar şi foarte gravă, cu moarte rapidă, în funcţie de agresivitatea virusului şi starea de sănătate a persoanei infectate.
Boala este extrem de contagioasă, se transmite cel mai adesea prin tuse, strănut, vorbit sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate recent. Cele mai afectate persoane sunt cele cu risc înalt pentru complicaţii după îmbolnăvire: persoanele de vârsta a III-a şi bolnavii cronici - astmatici, pulmonari, cardiaci, diabetici, de orice vârstă. Gripa este o boală care poate fi contractată la orice vârstă de către orice persoană. Nou-născuţii şi sugarii cu vârste până la 6 luni pot face gripă dacă mama lor nu a fost vaccinată. Complicaţiile cele mai frecvente ale gripei sunt: bronhopneumonii determinate exclusiv de virusul gripal sau în asociere cu bacterii, sinuzite, otite, bronşite acute şi, foarte rar, meningoencefalite, miocardite, pericardite. Există cazuri de gripă foarte grave, cu evoluţie spre deces în două zile, aşa numita gripă malignă. Complicaţiile apar mai frecvent la vârstnici, la copiii mici şi la bolnavii cronici (cu afecţiuni cardiovasculare, bronhopulmonare, diabet zaharat etc.), indiferent de vârstă.
Menţionăm că gripa cu virus de tip B este prezentă doar la om, iar cea cu virus A afectează şi animalele şi păsările.