Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 59 (6769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

Şase medici de familie vor să înfiinţeze un centru de permanenţă în municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi medici de familie au avut, ieri, o întâlnire la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, cu directorul executiv al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, cu directorul din cadrul Primăriei Suceava Narcisa Marchitan şi coordonatorul centrului de permanenţă din Cajvana, dr. Lăcrămioara Slevoacă, pentru a discuta despre înfiinţarea unui centru de permanenţă în municipiul reşedinţă de judeţ. Directorul DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că şase medici de familie şi-au anunţat disponibilitatea certă de a activa într-un astfel de centru medical, care să asigure permanenţa în intervalul orar 15.00-8.00, în zilele de weekend şi sărbători legale şi că, din punctul lor de vedere pot începe acest serviciu de gardă în cel mai scurt timp.

Spaţiul în care ar funcţiona ar fi în Burdujeni, în sediul Primăriei Suceava din acest cartier, dar care însă are nevoie de renovare şi dotare. ”Am vizitat acest spaţiu din sediul primăriei din Burdujeni; avem nevoie de ajutorul administraţiei locale, al primăriei pentru că cele două camere şi baia trebuie văruite, este nevoie de mici reparaţii şi de dotare cu echipamente specifice. Sperăm să primim acest sprijin şi să avem cât mai repede acest centru de permanenţă în municipiul Suceava”, a declarat dr. Zorescu.

Înfiinţarea unui centru medical de permanenţă, cu regim de cameră de gardă, ar veni în sprijinul pacienţilor atât prin faptul că ar rezolva urgenţele medico-chirurgicale de cod verde, cât şi prin degrevarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului ”Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, implicit cu scăderea timpilor de aşteptare.

 

Lista urgenţelor în care pot acorda consultaţii medicii de familie în centrul de permanenţă

Conform Ordinului nr. 697 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, în cadrul acestora medicii de familie pot acorda consultaţii de urgenţă la următoarele urgenţe medico-chirurgicale (cod verde):

1. Obstetrică-ginecologie: mai mult de 2 minute între contracţii (prima naştere); mai mult de 5 minute între contracţii (la a II-a, a III-a naştere); sângerare minoră, la sarcină mai mică de 20 de săptămâni; crampe menstruale; sarcină mai mică de 20 de săptămâni; dureri abdominale şi temperatură, fără sarcină, fără slăbiciuni; dureri nespecificate, fără sarcină, fără slăbiciune; dureri neobişnuite, fără sarcină, fără slăbiciune.

2. Boală nediagnosticată: febră; ameţeli dar nu slăbiciune; simptome neclare, dar nu slăbiciune; probleme psiho-sociale.

3. Arsuri termice/electrice: arsură electrică cu electricitate casnică (220 V), conştient, nu este cunoscut ca fiind cardiac; arsuri minore; cădere de la o înălţime mai mică de 3 m în urma electrocutării, conştient fără semene de leziuni grave; implicat în accident/incident fără simptome.

4. Accidente de scufundare: pacient conştient fără dificultăţi în respiraţie sau alte simptome; leziuni minore după scufundare.

5. Muşcături de animale/înţepături de insecte: înţepătură de insectă de peste o oră fără simptome generale; înţepătură cu reacţie locală puternică fără reacţie generală, muşcătură de animal cu leziune tegumentară.

6. Căderi şi alte accidente: cădere sub 3 metri (fără alte criterii de urgenţă); plăgi şi contuzii, leziuni minore; implicat în accident, fără simptome.

7. Intoxicaţii: înghiţirea unor doze subtoxice de substanţe periculoase; înghiţirea de derivate petroliere fără alte criterii de urgenţă.

8. Leziuni ale capului, feţei şi ale gâtului: cădere de la 3 metri fără alte criterii de urgenţă; plăgi, contuzii, leziuni minore; implicat în accident fără semne sau leziuni.

9. Hipo-hipertermia: scăderea uşoară a temperaturii fără alte simptome; expunere la temperaturi extreme – căldură sau frig dar pacientul este bine.

10. Leziuni chimice: leziuni minore prin substanţe corosive; implicat în accident, fără alte simptome sau semne.

11. Accident rutier(pacientul se află la dispensar sau văzut deja de medic): plăgi, contuzii, leziuni minore (confirmat de medic sau personal sanitar calificat); implicat în accident fără alte simptome sau semne; implicat în accident în ultimele 24 de ore, acum acuză dureri sau vrea să fie consultat de medic.

12. Violenţă, agresiune: leziuni minore neproduse de arme; victimă a violenţei, nu sunt leziuni evidente, fără reacţie psihică.

13. Alergii: mâncărime şi înroşire a pielii; reacţie alergică cu durată mai mare de 30 min. după expunere; îngrijorare în privinţa reacţiei alergice, fără simptome în prezent.

14. Sincopa: lipotimie, bine acum; suspect de sincopă la nitroglicerină dar acum este bine; aproape de sincopă, dar acum este bine; cunoscut ca fiind epileptic.

15. Sângerarea: sarcină sub 20 de săptămâni, sângerare, dureri asemănătoare celor menstruale; fără sarcină, sângerare vaginală anormală, altfel bine; hematurie; epistaxis minor; sângerări repetate la pacienţi aflaţi sub tratament cu anticoagulante, altfel bine.

16. Dureri toracice: durere la mişcările respiratorii sau exerciţii, apărute în plină sănătate; aritmie cardiacă, simte că se pierd bătăi ale inimii, altfel este bine.

17. Diabet zaharat: temperatură, fără alte simptome generale; infecţie localizată, fără alte simptome generale; pacient cunoscut cu nivel crescut al glicemiei, fără simptome; pacient diabetic, insulino-dependent, alert după ingerare de zahăr.

18. Temperatură: gripă sau răceală; roşu în gât, altfel bine; temperatură, altfel bine; tuse, altfel bine.

19. AVC (apoplexie): paralizie după semne de AVC, recuperare rapidă; paralizie după semne de AVC recuperat acum.

20. Cefalee: creştere în intensitate a durerii de cap, la mai mult de 12 ore de la producerea leziunii traumatice; antecedente de migrenă, cefalee tipică de migrenă; cefalee (concomitent simptome moderate de greaţă, sensibilitate la sunet şi lumină); cefalee fără alte simptome; suspect de sinuzită.

21. Convulsii: antecedente de epilepsie, recuperare din criză epileptică; copil sub 6 ani, antecedente de convulsii febrile, recuperează.

22. Dureri abdominale sau de spate: durere nespecifică, altfel este bine; diaree şi vomă, altfel este bine; suspect apendicită, altfel este bine; dureri în regiunea abdominală inferioară la bărbat, probleme la urinare; temperatură, dureri de spate în zona inferioară; dureri abdominale care durează mai mult de o zi, iar starea pacientului nu se deteriorează; dureri constrictive în abdomen, constipaţie; dureri de spate.

23. Psihiatrie/suicid: antecedente de boală mintală (problema pentru care se solicită consultaţie este cunoscută şi corespunde antecedentelor); gânduri de sinucidere; pacient deprimat, fără intenţii de sinucidere; ingestie de substanţe toxice, în doză minimală; simptome de abstinenţă (sevraj); atac brusc de agitaţie motorie cu sau fără dificultăţi respiratorii.

24. Dificultăţi de respiraţie: temperatură, tuse, spută de culoare verde-gălbuie; parestezii sau amorţeală în jurul gurii şi a degetelor; tuse, altfel este bine; suspect de corp străin în gât, acum fără dificultăţi respiratorii.

25. Stare de ebrietate/intoxicaţie: ingestia de substanţă periculoasă în cantităţi mici fără semne sau simptome; simptome de sevraj.

26. Copil bolnav: antecedente de convulsii febrile, trezit după o criză recentă; gât roşu, altfel este bine; temperatură, altfel este bine; tuse, altfel este bine; simptomele unei răceli obişnuite; corp străin în nas sau ureche.

27. Urechea: dureri în ureche; secreţii din ureche; leziuni minore la ureche; ameţeală trecătoare, fără alte simptome; suspect de sindrom de hiperventilaţie; zgomote în urechi; corp străin în canalul auditiv.

28. Ochiul: leziuni izolate minore; dureri acute în ochi, fără alte simptome; conjunctivită – lăcrimare, usturime la nivelul ochilor; ochi dureros după privirea unei operaţiuni de sudură, albeaţă.

Pe lângă consultaţii de urgenţă, medicii din centrul de permanenţă mai acordă următoarele servicii: trimitere la specialişti în vederea internării în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului; eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea reţetei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase medici de familie vor să înfiinţeze un centru de permanenţă în municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 5645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Şase medici de familie vor să înfiinţeze un centru de permanenţă în municipiul Suceava4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei