Tariful plătit de stat medicilor de familie pentru activitatea prestată în centrele medicale de permanenţă este de 40 de lei/oră, cu majorarea cu 4 lei/oră pentru fiecare medic, pentru dotarea trusei de urgenţă. Adică pentru o gardă obişnuită, de 17 ore, medicul ar primi 750 de lei, iar pentru o gardă de 24 de ore suma pentru o gardă ajunge la 1.056 lei. Din două gărzi pe lună, un medic de familie care lucrează în centrul de permanenţă primeşte o sumă care depăşeşte salariul minim pe economie. Sumele menţionate sunt cele brute, deci impozabile.
Asistentele medicale care lucrează în astfel de centre sunt plătite cu sume brute cuprinse între 20 şi 22,5 lei/oră.
În ciuda acestor tarife, până acum toate invitaţiile adresate medicilor de familie din municipiul Suceava de către oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au fost primite cu refuz.
Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că va discuta din nou cu medicii, în speranţa că, dintre cei 53 de medici de familie care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Suceava, vor fi măcar cinci care să aibă disponibilitatea de a lucra într-un astfel de centru.
Tot ieri, DSP a trimis o adresă Primăriei Suceava, prin care solicită sprijinul administraţiei locale în vederea găsirii unui spaţiu convenabil.
”Am transmis rugămintea de a ne informa dacă pot pune la dispoziţie un spaţiu pentru amenajarea unui centru de permanenţă”, a declarat dr. Zorescu.
Un spaţiu corespunzător ar trebui să aibă minimum două încăperi medicale – pentru cabinet de consultaţii şi sala de tratamente, o sală de aşteptare, un spaţiu pentru sterilizare, grupuri sanitare şi, ideal, un salon de stabilizare.
Medicii care vor să lucreze în centrul de permanenţă nu trebuie să aibă neapărat cabinet în Suceava
Contactat, primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat că dacă DSP găseşte cei minimum cinci medici de familie interesaţi de această activitate, primăria le poate pune la dispoziţie imediat un spaţiu corespunzător, la sediul de primărie din cartierul Burdujeni.
Mai mult, Lungu a afirmat că va căuta să identifice şi un al doilea spaţiu, care să deservească populaţia din zona centrală şi din cartierele George Enescu, Obcini, Zamca. ”Am avea un spaţiu la demisolul Policlinicii, dar trebuie refăcută izolaţia şi trebuie salubrizat, deci ar dura mai mult timp, dar voi discuta şi cu domnul manager al Spitalului de Urgenţă, cu domnul Rîmbu, poate găsim o variantă cu module, în zona spitalului. Voi face tot ce depinde de mine ca să rezolvăm cât de repede această problemă a oraşului; DSP să caute medicii interesaţi”, a declarat primarul de Suceava.
Conform Ordinului nr. 1.484 din 21 decembrie 2017 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, emis de Ministerul Sănătăţii şi publicat în Monitorul Oficial nr. 1 din 3 ianuarie 2018, pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în regim de gardă se poate înfiinţa un centru de permanenţă prin voinţa liber exprimată a minimum doi medici de familie, titulari de cabinete de medicină de familie, indiferent de forma de organizare, care pot coopta alţi medici de familie pentru a se constitui un grup de şapte medici. În situaţia în care se doreşte înfiinţarea unui centru de permanenţă, dar numărul medicilor din zonă este mai mic decât numărul minim de cinci, atunci pot fi cooptaţi medici de familie care nu sunt titulari de cabinet pentru a constitui echipele de gardă necesare funcţionării centrului de permanenţă.
Condiţiile înfiinţării unui centru de permanenţă
Aşa cum am menţionat, tariful orar pentru medicul de medicină de familie este de 40 lei/oră. Medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanenţă asigurând continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă, în cabinetul propriu sau prin rotaţie în spaţiul pus la dispoziţie de unul dintre medicii participanţi la convenţia de asociere, suportă şi cheltuielile de administrare şi funcţionare ale cabinetului, precum şi costurile cu dotarea şi menţinerea trusei de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare, situaţie în care tariful orar se majorează cu 50%, adică 20 lei/oră, pentru fiecare medic de familie care îşi desfăşoară activitatea în acel cabinet, indiferent dacă este titular, asociat sau medic angajat. Medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanenţă asigurând continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în spaţiul pus la dispoziţie de autorităţile locale suportă şi cheltuielile cu dotarea şi menţinerea trusei de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare, situaţie în care tariful orar de 40 lei/oră se majorează cu 4 lei/oră, pentru fiecare medic de familie care îşi desfăşoară activitatea în acel centru de permanenţă, indiferent dacă este titular de cabinet, asociat sau medic angajat.
Serviciile care pot fi acordate pacienţilor în cadrul unui centru de permanenţă constau în: asistenţă medicală în afecţiuni acute şi urgenţele medico-chirurgicale (cod verde), în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice; trimitere la specialişti în vederea internării în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului; eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea reţetei. S-ar rezolva astfel urgenţele minore şi tratamentele injectabile în timpul nopţii, în weekenduri şi în timpul sărbătorilor legale, când nu sunt deschise cabinetele medicale.