Sucevenii cu vârsta peste 65 de ani sunt cea mai numeroasă categorie care s-a imunizat în acest sezon rece împotriva gripei sezoniere. De la începutul campaniei de vaccinare, din luna decembrie şi până în prezent, s-au vaccinat antigripal 8.858 de persoane cu vârste de peste 65 de ani. Alte 5.510 doze de vaccin antigripal au fost administrate, în perioada 4 decembrie 2017-14 ianuarie 2018, persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani, din grupele de risc: cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, cu diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane. De asemenea, au fost vaccinate 24 de gravide.
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că numărul total al celor care s-au vaccinat antigripal în intervalul de timp menţionat este de 16.287 de persoane.
Printre cei care s-au imunizat împotriva gripei se numără angajaţi ai MAI şi MAN şi membri de familie ai acestora - 70 de persoane, 1.219 medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar din spitale, din unităţile sanitare ambulatorii şi salariaţi ai instituţiilor de ocrotire.
Rezidenţilor în instituţiile de ocrotire, cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani, şi persoanelor care acordă asistenţă medicală, socială şi de îngrijire la domiciliul persoanelor la risc înalt le-au fost administrate alte 546 de doze de vaccin antigripal.
Din cele 32.522 de doze de vaccin antigripal repartizate judeţului Suceava de Ministerul Sănătăţii, au fost administrate 16.287 de doze. Dr. Zorescu a precizat că din cele 16.235 de doze rămase, 2.800 se află în stocul DSP, iar restul la medicii de familie din judeţ.
În Franţa, s-au prezentat la Urgenţe cu gripă circa 12.000 de persoane, iar spitalele ”sunt deja saturate”
Adjunctul DSP recomandă, în continuare, populaţiei să se vaccineze pentru prevenirea îmbolnăvirilor, mai ales pentru persoanele din grupele de risc.
Menţionăm că gripa trebuie avută în vedere, în perioada următoare, de persoanele care trebuie să călătorească în Franţa. Ministerul Afacerilor Externe a emis, luni, avertizare de călătorie în această ţară, din cauza unei epidemii de gripă.
Cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească pe teritoriul Franţei sunt atenţionaţi de MAE că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile franceze, până la sfârşitul lunii ianuarie 2018 va fi menţinută starea de alertă pentru epidemie de gripă, pe tot teritoriul francez.
„Epidemia de gripă a făcut victime, în special, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 ani. Au fost înregistrate un număr de aproximativ 12.000 persoane care s-au prezentat la serviciul de urgenţe pe întreg teritoriul Franţei. Autorităţile locale consideră că vârful endemic nu a fost încă atins, dar, pe întreg teritoriul Franţei, spitalele sunt deja saturate. Se recomandă vaccinarea antigripală sezonieră, cu prioritate a grupelor la risc de complicaţii cauzate de gripă, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, grupe menţionate şi în materialul informativ postat pe site-ul http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile”, se arată în comunicatul MAE.
De asemenea, se recomandă consultarea paginilor de internet http://paris.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, http://lyon.mae.ro, www.mae.ro şi se reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.