Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava va avea propriul aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Acesta va fi livrat spitalului în urma unor contracte de achiziţie care fost semnat ieri, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezenţa premierului Mihai Tudose. La ceremonia de semnare au fost invitaţi și managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziţionate.
Managerul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat, după eveniment, că aparatul RMN va completa dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului de Urgenţă Suceava și va fi amplasat în zona actualului ambulatoriu, prin redistribuire de spaţii și reamenajare. El a spus că noul aparat va intra în exploatare cel mai probabil în vara acestui an, după finalizarea tuturor procedurilor de achiziţie, instalare și avizare. La acest moment, explorările RMN pentru pacienţii spitalului sunt efectuate printr-un parteneriat public-privat, în baza contractului dintre unitatea spitalicească și clinica Explora.
Președintele Consiliului Judeţean Suceava, instituţia tutelară a spitalului, Gheorghe Flutur, a salutat, la rândul său, faptul că Ministerul Sănătăţii a răspuns solicitării spitalului în privinţa dotării cu RMN. El a declarat că este vorba despre un aparat de 1,5 Tesla, similar cu cel care funcţionează acum în incinta Spitalului de Urgenţă. Dacă unitatea medicală își va investiga pacienţii și cu propriul RMN, acest lucru va contribui la reducerea listelor de așteptare pentru cei care au nevoie de această investigaţie. ”Este binevenit și ne bucurăm să avem propriul nostru aparat RMN”, a declarat Flutur.
Ieri, la Palatul Victoria au fost semnate contracte în valoare de 19,8 milioane de euro pentru achiziţia unui număr de 14 echipamente Computer Tomograf (CT), 24 aparate de Rezonanţă Magnetică (RMN) şi pentru 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN etc.), cu care vor fi dotate 34 de spitale din ţară. Spitalul sucevean a solicitat doar RMN, având deja sistem PACS și CT performant.
Fondurile pentru achiziţionarea acestor echipamente medicale au fost obţinute de Ministerul Sănătăţii printr-un împrumut acordat de Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane de euro.