Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 6 (6716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Spitalul Suceava vrea să renunțe la chirurgul care nu a diagnosticat o apendicită care a dus la moartea unei paciente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava vrea să renunțe la serviciile medicului chirurg care nu a diagnosticat o apendicită acută, urmată de peritonită, care a dus la moartea unei paciente în vârstă de 63 de ani, săptămâna trecută, în secția de terapie intensivă a unității medicale. Managerul Vasile Rîmbu a declarat, ieri, că ancheta declanșată în acest caz este încă în derulare, însă având în vedere că eroarea de diagnostic a dus la moartea unui om și că în activitatea respectivului chirurg au mai fost înregistrate și ”alte evenimente”, ”punem sub semnul întrebării oportunitatea continuării colaborării cu chirurgul respectiv”. Rîmbu nu a dorit să dea detalii în privința gravității a ceea ce a numit ”alte evenimente”, a menționat doar că analiza se va face și ”în contextul acestora”.

Conform Codului muncii, concedierea unui angajat se poate face în cazul în care acesta a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară, dar în practică este extrem de greu de aplicat și asta pentru că, de regulă, salariatul atacă decizia de concediere în instanță și în majoritatea covârșitoare a cazurilor are câștig de cauză.

Ancheta disciplinară trebuie realizată extrem de riguros, cu probarea tuturor acuzațiilor, inclusiv cu expertiză pentru dovedirea malpraxisului.

În cazul pacientei a cărei moarte este anchetată, este dificil de spus acum dacă o intervenție chirurgicală i-ar fi salvat viața, dar este cert că absența intervenției a însemnat moarte sigură. Femeia a fost adusă la spital în seara zilei de 3 ianuarie a.c., cu stare generală alterată, printre simptome fiind și durerile abdominale. Analizele au arătat o glicemie uriașă, de peste 700 mg/dl și, deși medicii din Urgență au solicitat consultul chirurgului de gardă, acesta nu a diagnosticat apendicita/peritonita. Ulterior, atenția medicilor a fost focalizată doar pe scăderea glicemiei, iar pacienta a murit la circa 24 de ore de la internare.

 

Flutur: ”Sunt foarte indignat și supărat de ceea ce s-a întâmplat”

Chiar și în cazul pacienților diabetici, apendicita acută reprezintă urgență chirurgicală, deși riscul ca pacientul să nu supraviețuiască intervenției este major. Apendicita femeii nu a fost însă diagnosticată de chirurg nici în Urgență, nici mai târziu, în eventualitatea că a mai trecut în timpul gărzii prin secția Anestezie-Terapie Intensivă, să vadă care mai este starea pacientei pe care a consultat-o. Practic, diagnosticul corect a fost pus abia la autopsie.

Cazul adus în atenția opiniei publice de fiul femeii, Vincent Tecuceanu, a stârnit indignarea celor care au aflat ce s-a întâmplat, inclusiv a președintelui instituției tutelare a Spitalului de Urgență, Gheorghe Flutur. Președintele Consiliului Județean Suceava a declarat, ieri, că este ”foarte indignat și supărat” de faptul că o pacientă nu a fost diagnosticată corect și a murit. Flutur a afirmat că a solicitat managerului spitalului, Vasile Rîmbu, ca în paralel cu dotările, să crească atât calitatea actului medical, cât și exigența, ”să nu mai avem episoade și contestări de genul celor care se întâmplă în ultimele zile, cu plângeri referitoare la tratament necorespunzător, care poate să ducă și la deces”. Președintele Flutur a afirmat că este ”foarte indignat și supărat”, în condițiile în care Consiliul Județean și unitatea medicală fac ”eforturi uriașe” pentru dotarea cât mai performantă a spitalului, iar ”corpul medical” nu răspunde ”cu aceeași unitate de măsură, în slujba pacienților și a celor care nu merg de fericiți la Spitalul Județean”. ”În discuția pe care am avut-o cu managerul, mi-a promis că va face toate verificările și toată ancheta pentru a vedea cine sunt vinovații, să răspundă pentru ce s-a întâmplat”, a declarat Flutur. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Suceava vrea să renunțe la chirurgul care nu a diagnosticat o apendicită care a dus la moartea unei paciente.
 Vizualizări articol: 9400 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 12 voturi
Spitalul Suceava vrea să renunțe la chirurgul care nu a diagnosticat o apendicită care a dus la moartea unei paciente4.2512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei