Disciplina în Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava va deveni şi mai strictă, de anul viitor, printre măsurile avute în vedere de conducere fiind şi unele de limitare a degradantului ”obicei al plicurilor”, reclamat de unii dintre pacienţi. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că în ciuda unor comentarii, că în unitatea pe care o conduce accesul personalului, al pacienţilor şi al familiilor lor este controlat ”ca la armată”, aceste măsuri nu vor fi ”îndulcite” deoarece sănătatea trebuie apărată cu măsuri ferme.
”Vom face în continuare o monitorizare foarte atentă a accesului şi a activităţii din spital”, a anunţat Rîmbu, măsura având ca scop inclusiv descurajarea practicii unora dintre angajaţi, de la medic până la brancardier, de a primi bani de la pacienţi sau de la familiile lor. ”Nu pândesc jocul plicurilor, însă vom monitoriza activitatea cu camere de luat vederi, în toate spaţiile care se pretează. Ştim că mai există acest obicei”, a spus Rîmbu.
El a afirmat că şi în aceste zile în una dintre secţiile spitalului este în desfăşurare o anchetă internă pornită de la reclamaţiile familiilor unor pacienţi. Cele mai blânde măsuri în cazul abaterilor de la conduita impusă de spital şi de deontologia profesională vizează transferul celui în cauză pe un alt post, dar ”asemenea atitudini pot duce şi la plecarea din spital”, a avertizat Vasile Rîmbu.
Managerul spitalului a mai atras atenţia că în ”jocul plicurilor” sunt implicaţi întotdeauna doi actori, astfel că acest obicei este perpetuat şi din vina celor care oferă.
Faptul că unii dintre angajaţii Spitalului de Urgenţă Suceava acceptă în continuare să primească bani de la bolnavi pentru serviciile medicale şi de îngrijire prestate este greu de înţeles, în condiţiile în care în această unitate spitalicească salariile sunt la maximum prevăzut de lege, condiţiile de muncă sunt foarte bune, iar medicamentele şi materialele sanitare uzuale nu lipsesc din farmacia unităţii. Rîmbu a mai precizat că cei care trimit bolnavii să cumpere medicamente, deşi acestea există în spital, ”o fac pe riscul lor”.