Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 nov 2017 - Anul XXII, nr. 263 (6679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Spitalul Judeţean Suceava

Echipa multidisciplinară de medici, rol important în succesul tratamentului piciorului diabetic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Rolul şi importanţa echipei multidisciplinare de medici în tratarea corectăa pacienţilor diabetici, complicaţiile şi riscurile pacienţilor cu sindromul piciorului diabetic au fost dezbătute ieri, la Spitalul Judeţean Suceava.

 Invitaţi din ţarăşi din străinătate, personalităţi medicale, profesori şi doctori au participat la cea de-a IV-a ediţie a conferinţei ”Workshop & Hands On –în tratamentul minim invaziv al piciorului diabetic”, organizatăde Societatea de Neuropatie Diabetică, în colaborare cu Asociaţia de Podiatrie şi în parteneriat cu Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţionalădin România. Gazda invitaţilor a fost dr. Mihai Creţeanu Jr., de la Centrul de Radiologie IntervenţionalăSuceava.

Abordarea multidisciplinară(diabetolog, neurolog, nefrolog, chirurg vascular, chirurg generalist, ortoped, podiatru, radiolog intervenţionist) poate face diferenţa, de multe ori, dintre un pacient sănătos, căruia medicii au reuşit să-i salveze ambele picioare, şi un pacient care a trecut printr-o amputaţie.

Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Timişoara, a subliniat că „pacientul trebuie să fie tratat în echipă, iar atunci când se ia o decizie, aceasta trebuie să conţină informaţii de la experţi din cadrul mai multor specializări. Aceste lucruri în străinătate sunt instituţionalizate, medicul este plătit şi are responsabilitatea de a participa şi de a contribui la astfel de lucruri”. El a mai arătat căGhidul de chirurgie vascularăstatueazăcăatunci când medicul se aflăîn faţa unui pacient cu probleme de circulaţie, decizia asupra tratamentului nu trebuie săfie luatăde o singurăpersoană, ci de un grup de experţi.

La rândul său, Bogdan Popa, şeful Secţiei de Radiologie a Spitalului de Urgenţă Floreasca Bucureşti, a reiterat căo echipăde medici poate ajuta pacientul săplece „pe douăpicioare acasă”.

De asemenea, acesta a oferit o serie de exemple în care o a doua opinie a unui medic de specializare diferităa fost salvarea de la amputare în cazul diabeticilor.

De cealaltăparte, medicul Mihai Ardeleanu, şeful secţiei de Nefrologie de la Suceava, a arătat cărezultatele tratamentelor în cazul pacienţilor care suferăde picior diabetic au determinat reducerea amputaţiilor la nivelul Spitalului Judeţean Suceava.

 

Statutul podiatrului în România

Pentru îngrijirea eficientăa persoanelor cu diabet, din echipa pluridisciplinarăde medici ar trebui săfacăparte şi un specialist în podiatrie.

În sens general, acesta se ocupăde tratamentul bolilor piciorului şi contribuie la reducerea substanţialăa ratei amputaţiilor de la nivelul membrelor inferioare.

Profesia sau specializarea de podiatru este deocamdatăinexistenăîn România, iar asociaţiile de profil fac eforturi pentru recunoaşterea acesteia.

Ioan Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică şi al Federaţiei Române de Diabet, a arătat că „podiatra este ceva nou, dar absolut necesar.

Un podiatru este un personaj important în îngrijirea piciorului la pacienţii cu diabet zaharat. Se fac toate eforturile pentru a avea o formă concretă, legală, a acestei activităţi în ţara noastră şi sper ca anul viitor să avem, alături de intervenţionişti chirurgi, şi podiatri”.

Acesta a mai adăugat că podiatrul este un profesionist paramedical în majoritatea ţărilor. Asociaţia de Podiatrie a iniţiat demersuri la nivelul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, însă sunt dificultăţi din prisma aspectelor birocratice, pentru introducerea meseriei de podiatru în nomenclatorul meseriilor.

„Probabil ştiţi cât de mult a durat introducerea profesiei de nutriţionist – dietetician în nomenclator. Poţi să faci intervenţii endovasculare strălucite, dar dacă îngrijirea ulterioară a acelui picior nu este făcută de un om care ştie ce face, s-ar putea să compromiţi un rezultat bun. La noi în ţară încă se confundă podiatria cu pedichiura”, a mai spus Vereşiu.

Medicul a mai precizat că podiatria este pe locul 11, în SUA, în topul celor mai bine plătite meserii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Echipa multidisciplinară de medici, rol important în succesul tratamentului piciorului diabetic.
 Vizualizări articol: 2739 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Echipa multidisciplinară de medici, rol important în succesul tratamentului piciorului diabetic1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pasta crudă de ardei pentru iarnă Un adaos savuros și plin de vitamine pentru sosuri, care poate completa cu succes banala pastă de tomate pe timpul iernii se pregătește rapid, simplu, și nu necesită măsuri speciale de conservare. Pasta de ardei este un ingredient folosit de mai... Citeşte