luni, 30 oct 2017 - Anul XXII, nr. 247 (6663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Progres

Aspirarea cheagurilor de sânge din creier, de neimaginat acum cinci ani, a devenit operaţie de rutină la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Progresul medicinei, mai ales în domeniul aparaturii şi echipamentelor medicale face astăzi posibile tratamente greu de crezut în urmă cu câţiva ani. De cinci ani, la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava funcţionează un laborator de radiologie şi cardiologie intervenţională, deschis în parteneriat public-privat, iar de un an şi jumătate, datorită unui proiect între spital şi Academia de Ştiinţe Medicale, există un angiograf extrem de performant, cu toate soft-urile, cu care se poate realiza toată gama de intervenţii, de la neurointervenţii, cardiointervenţii şi intervenţii periferice.

În neurologia intervenţională, medicul radiolog Mihai Creţeanu Jr., supraspecializat în radiologia intervenţională, ne-a declarat că la Suceava se tratează accidentul vascular ischiemic „la nivelul la care se face în 2017 oriunde în lume”. Medicul a explicat că pacientul este tratat atât prin metode medicamentoase, cât şi prin tehnici minim invazive. „Acel cheag de sânge care determină accidentul vascular în creier poate fi extras cu ajutorul materialelor pe care le folosim în radiologia intervenţională. Ajungând la nivelul lui, îl putem aspira sau îl putem extrage cu ajutorul unui stent sau plase de metal. Speranţa de viaţă a pacientului este, clar, mult mai bună. Acest lucru, acum cinci ani, nu cred că cineva îşi imagina că se poate face. În momentul actual, se face de rutină, însă la pacienţii selectaţi şi care ajung în timp util”, a declarat dr. Creţeanu Jr. Potrivit acestuia, o problemă mare la accidentul vascular este că pacientul nu ajunge la timp, astfel încât „lupta este pentru a face populaţia să înţeleagă că trebuie să vină în timp util la spital”. 

Timpul optim în care pacientul ar trebui să ajungă la spital pentru a se putea începe tratamentul medicamentos este de trei ore şi jumătate, iar tratamentul endovascular prin radiologie intervenţională, până la 6-8 ore.

 

Amputaţiile majore din cauza arteritei s-au redus cu circa 50%, în ultimii 4-5 ani

În urmă cu 4-5 ani, aceşti pacienţi ajungeau la Urgenţe, li se făcea un examen la computerul tomograf şi li se dădea un tratament medicamentos, după care „erau puşi într-un pat şi se aştepta să se vadă evoluţia lor”. „Acum lucrurile s-au schimbat, acel vas se desfundă. Ajung în UPU, li se face CT şi CT cu substanţă de contrast pentru a se vedea exact localizarea vasului care este înfundat, iar radiologul intervenţionist împreună cu echipa - neurolog, medic anestezist - terapie intensivă îl tratează pe acest pacient”, a explicat dr. Mihai Creţeanu Jr.

Pe lângă procedurile vasculare la nivel cerebral, radiologia intervenţională la Suceava abordează şi vasele de sânge la nivel periferic, la picioare: „se desfundă şi acele vase, de la nivelul aortei până la vasele din vârful degetelor”. Medicul radiolog a arătat că arterita este o complicaţie frecventă a diabetului şi ceea ce s-a reuşit la Spitalul de Urgenţă Suceava este reducerea cu aproape 50% a amputaţiilor majore a piciorului. „Ceea ce s-a reuşit în ultimii cinci ani a fost să construim un centru de referinţă pentru tratamentul ischemiei critice, a acelor pacienţi care vin cu gangrenă. Sunt pacienţi care vin din aproape toată ţara, din zona Moldovei, dar şi din Bucureşti şi din Cluj pentru că nucleul în jurul piciorului persoanei cu diabet s-a concretizat şi avem tehnicile şi medicii care lucrează în echipă. Înainte, piciorul cu gangrenă se amputa de la coapsă. Acum scopul şi reuşita noastră este de a reduce nivelul amputaţiei. Una este să amputezi două degete, trei degete, chiar toate degetele sau  laba piciorului, dar pacientul să-şi păstreze mobilitatea şi capacitatea de muncă şi alta când pacientul are nevoie de o proteză, de cineva care să-l îngrijească şi să-l ajute. Prin tehnicile minim invazive am reuşit să reducem cu până la 50% rata amputaţiilor majore, adică amputaţiile de gambă. Se fac în continuare amputaţii, dar sunt limitate”, a afirmat medicul.

De două ori pe an, în martie şi noiembrie, radiologi din ţară sunt invitaţi la Suceava, „să vină să se inspire din modelul de la noi şi să pună în practică acest model de a lucra pentru pacient”.

 

Avantaje ale radiologiei intervenţionale

Printre avantajele radiologiei intervenţionale se numără reducerea duratei de spitalizare la 48-72 de ore, reintegrare socială rapidă, iar costul mai ridicat al intervenţiei, raportat la cea prin metoda clasică, se compensează cu scăderea numărului de zile petrecute de pacient în spital, reducerea riscului complicaţiilor postoperatorii etc. „La noi, incizia este de 2-3 mm, la nivelul pielii. Incizia se face la plica piciorului, la nivel femural şi de aici putem naviga oriunde în corp, cu ajutorul materialelor specifice şi a angiografului care ne furnizează imagini, de vizualizare a vaselor de sânge”, a arătat dr. Creţeanu Jr.

Următorul pas în dezvoltarea acestui domeniu la Suceava este abordarea tehnicilor non-vasculare – puncţii, biopsie, drenaje biliare externe, tehnici de radiofrecvenţă, radioablaţie etc., dar pentru asta este nevoie de completarea echipei de radiologi intervenţionişti, de timp şi de „o curbă de învăţare”.

În ceea ce priveşte adresabilitatea, dr. Creţeanu Jr. a spus că „vin pacienţi care au auzit de la alţi pacienţi şi ăsta este un semn că existăm”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aspirarea cheagurilor de sânge din creier, de neimaginat acum cinci ani, a devenit operaţie de rutină la Suceava.
 Vizualizări articol: 6746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aspirarea cheagurilor de sânge din creier, de neimaginat acum cinci ani, a devenit operaţie de rutină la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei