Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a trecut în revistă indicatorii pe care comisia de reevaluare în vederea reacreditării i-a consemnat ca neconformi şi a transmis, vineri, către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), punctul său de vedere asupra proiectului de raport şi documentele justificative. Directorul medical al spitalului, dr. Doina Ganea-Motan, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că foarte multe dintre neconformităţile notate de comisie vizează ”aspecte administrative”, ca de exemplu modalitatea de deschidere a uşilor, asigurarea iluminatului ”la capul patului” în saloane sau existenţa butonului de panică în ambulatoriul integrat al spitalului.
În ceea ce priveşte calitatea actului medical propriu-zis, dotarea spitalului, curăţenia şi starea de igienă, gradul de acoperire cu personal calificat şi înalt specializat, comisia nu a semnalat ”neconformităţi” semnificative.
Dr. Motan apreciază că este, într-adevăr, important sensul de deschidere a uşilor saloanelor, din raţiuni de asigurare a securităţii la incendii, însă în practică acest aspect este mai dificil de realizat.
De exemplu, uşile deschise în exterior pot fi destul de incomode, mai ales în cazul holurilor înguste şi trebuie luat permanent în calcul riscul că ar putea lovi pe cineva care trece pe coridor, mai ales atunci când sunt deschise brusc. Însă, în eventualitatea unui pericol care necesită evacuarea rapidă, toată lumea s-ar îmbulzi la uşă şi deschiderea spre interior ar fi imposibilă. Pe traseul de evacuare, deschiderea uşilor trebuie să se facă în sensul deplasării oamenilor spre exterior.
”Listele de verificare” după care a lucrat comisia de evaluare au 418 pagini
În ”Listele de verificare” pentru reacreditare, care se întind pe 418 pagini, disponibile pe site-ul ANMCS http://anmcs.gov.ro/web/standarde-de-acreditare/, secţiunea rezervată uşilor unui spital precizează că uşile se deschid numai în afară, nu au praguri, au sistem de deschidere accesibil inclusiv persoanelor cu dizabilităţi şi că uşile de acces la coridoare şi scări au ferestre de vizualizare.
Printre cerinţele pe care mai trebuie să le îndeplinească un spital acreditat se mai numără obligaţia de a colabora ”cu organizaţii de profil pentru a prelua, dacă este cazul, câinii utilitari pe perioada internării pacienţilor cu dizabilităţi” şi de a pune ”la dispoziţia familiei/aparţinătorilor materialele informative despre serviciul de doliu pe care îl oferă”. În criterii nu sunt însă prevăzute şi ”serviciile de doliu” pe care ar trebui să le pună la dispoziţie un spital public pentru a obţine un punctaj cât mai bun.
Obiecţiunile Spitalului de Urgenţă Suceava la unele aspecte semnalate în proiectul de raport de evaluare urmează a fi analizate de personalul ANMCS, în maximum cinci zile lucrătoare de la primire, după care concluziile vor fi înaintate către membrii comisiei de evaluare.
Aceştia au la dispoziţie maximum cinci zile lucrătoare, de la primirea concluziilor, pentru întocmirea raportului de evaluare, pe care îl vor comunica spitalului. Conform procedurii publicate pe site-ul ANMCS, ”asupra raportului de evaluare spitalul nu mai poate formula obiecţiuni”.