Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 sep 2017 - Anul XXII, nr. 208 (6624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Parteneriat funcţional

Centrul de Epilepsie din Spitalul de Urgenţă Suceava şi-a început activitatea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul de Epilepsie “Nord-Est Carpatic”, din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, şi-a început activitatea, odată cu instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor şi aparaturii medicale destinate acestuia. Coordonatorul Ana Miron, doctor în ştiinţe medicale, medic specialist neurologie pediatrică şi epileptolog, cu competenţă electroencefalografie, a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, că primul pacient cu epilepsie se află deja în monitorizare de lungă durată, în vederea stabilirii eligibilităţii pentru următoarea etapă, eliminarea chirurgicală a focarului epileptic.

Baza de date a centrului are până acum 164 de pacienţi din judeţul Suceava, care urmează să fie invitaţi pentru monitorizare. Cinci pacienţi sunt declaraţi deja eligibili şi selectaţi pentru intervenţia neurochirurgicală.

Echipamentele achiziţionate până acum de spital, în valoare de 554.064 de lei, pentru acest compartiment au fost prezentate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, bioinginerul Dragoş Vicoveanu, care a explicat că sistemul de video-monitoring de înaltă performanţă ”surprinde pacientul în toate fazele crizei epileptice”, ceea ce permite evaluarea manifestărilor paroxistice şi a schimbărilor electroencefalogramei, cu determinarea localizării debutului şi propagării descărcărilor paroxistice, care pot fi reprezentate clinic prin convulsia epileptică. Această monitorizare pe 3-5 zile, până la două săptămâni în unele cazuri, permite diagnosticarea şi stabilirea schemei corecte de tratament antiepileptic, inclusiv pentru chirurgia epilepsiei.

 

Centrul de la Suceava se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor cu epilepsie

Dr. Miron a subliniat că centrul de la Suceava este în parteneriat cu Clinica Knapschaftskrankenhaus Ruhr - Epileptology Bochum, din Germania, şi astfel ”pacienţii vor beneficia şi de a doua opinie de la centrul din Germania”. De altfel, la prima intervenţie neurochirurgicală în vederea eliminării focarului epileptic, care va avea loc probabil în luna noiembrie, sunt invitaţi şi colegii din Germania ai medicilor suceveni. Neurochirurgul român care va opera este dr. Anatolii Buzdugan, medic primar şi doctor în ştiinţe medicale, şeful secţiei de profil din Spitalul de Urgenţă Suceava. 

Centrul de Epilepsie de la Suceava dispune deocamdată de şapte paturi, în secţia Neurologie Pediatrică, şi are capacitatea de a monitoriza simultan trei pacienţi.

Avantajele pe care le oferă Centrul de Epilepsie din Spitalul de Urgenţă Suceava sunt, potrivit doctorului Ana Miron, că prin echipamentele de care dispune ”evaluarea este de înaltă performanţă”, ceea ce permite ”delimitarea cu acurateţe, mai sigură şi precisă, a focarului epileptogen” din creier, precum şi faptul că monitorizarea se realizează în condiţii de spital, necesare la pacienţii cu crize epileptice active. De asemenea, sala de monitorizare este poziţionată lângă sala de tratamente, astfel că timpul de intervenţie este de câteva secunde. Un alt avantaj, deloc de neglijat, este posibilitatea de solicitare a unei a doua opinii, de la specialiştii clinicii Ruhr.

Centrul de la spitalul sucevean este al doilea de acest tip din ţară, după cel de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, şi se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor.

Până acum, chirurgia epilepsiei, adică rezecţia focarului care generează crizele pacientului, se făcea doar la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde la această oră pacienţii sunt planificaţi pentru intervenţia chirurgicală pe doi ani înainte, conform dr. Miron.

 

Pacienţii din Suceava au prioritate la monitorizare şi tratament

Acesta este unul dintre motivele pentru care centrul din Suceava are în vedere o colaborare strânsă şi cu spitalul din Bucureşti, pentru a creşte accesibilitatea pacienţilor cu epilepsie la tehnici de diagnosticare moderne şi terapii adecvate, cu scăderea morbidităţii epileptice şi creşterea calităţii vieţii.

Chiar dacă pacienţii din judeţul Suceava au prioritate la monitorizare şi tratament, centrul de la Suceava a fost gândit a fi unul regional, de care să poată beneficia toată zona de nord-est a României şi pacienţi din Ucraina şi Republica Moldova. Ca pacienţi internaţionali, până acum sunt şase bolnavi în baza de date a dr. Ana Miron: doi copii din Belarus, trei din Republica Moldova şi un pacient adult din Ucraina.

Potrivit statisticilor OMS, în România sunt luaţi în evidenţe aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, ce primesc tratament decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate, însă o treime dintre aceştia continuă să prezinte crize, în ciuda medicaţiei.

Aceştia sunt direcţionaţi pentru spitalizare, unde sunt evaluaţi prechirurgical, pentru a se vedea dacă sunt candidaţi eligibili pentru chirurgia epilepsiei. Statistica acestei patologii arată că doar unul dintre trei pacienţi este eligibil pentru intervenţia chirurgicală. Procentul pacienţilor operaţi care nu mai fac crize sau devin farmacosensibili este între 70 şi 90%.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Dragoş Vicoveanu, a mai precizat că dotările Centrului de Epilepsie, în special sistemul de neuronavigaţie performant ce urmează a fi achiziţionat în următoarea etapă, vor fi şi în beneficiul altor pacienţi neurochirurgicali, cu patologie tumorală cerebrală, cu patologie vasculară cerebrală şi cu alte anomalii de dezvoltare.

Valoarea totală a investiţiei, însemnând echipamente şi aparatură medicală, precum şi amenajarea spaţiilor, este de aproape un milion de euro.

”Sunt nespus de fericită că am avut ocazia să vin la acest spital, cu acest proiect atât de frumos. Spitalul din Suceava poate face faţă competiţiei cu centrele spitaliceşti din Europa”, a mai declarat dr. Ana Miron. Ea lucrează la Spitalul de Urgenţă din Suceava cu contract de prestări servicii din septembrie 2016, iar anterior a lucrat ca doctor specialist epileptolog la Clinica Universitară de Epileptologie Ruhr din Germania. Dr. Miron urmează să se înscrie la concursul de ocupare a postului de medic neurolog pediatru, ce va fi organizat de spital, în vederea stabilizării pe post. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul de Epilepsie din Spitalul de Urgenţă Suceava şi-a început activitatea.
 Vizualizări articol: 3023 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centrul de Epilepsie din Spitalul de Urgenţă Suceava şi-a început activitatea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei