Medici anestezişti din judeţele Suceava, Botoşani, Vaslui, Neamţ şi Bacău participă la cursul de anestezie locoregională ecoghidată organizat de Asociaţia Română de Anestezie Regională şi Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă, la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Este un curs-workshop la care lectori sunt preşedintele Asociaţiei Naţionale de Anestezie Pediatrică, dr. Radu Tăbăcaru, de la Spitalul de Pediatrie ”Marie Curie” din Bucureşti, şi dr. Adela Hilda Onuţu, de la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie "Prof. Dr. Octavian Fodor" Cluj-Napoca, membră a Societăţii Europene de Anestezie Regională şi Terapia Durerii, membră a Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Durerii.
Cursul a început ieri dimineaţă cu o demonstraţie practică efectuată în sala de operaţie de dr. Tăbăcaru şi dr. Onuţu.
După finalizarea intervenţiei chirurgicale, dr. Tăbăcaru a declarat că rolul acestui curs organizat la Suceava este ”de a deschide apetitul colegilor” pentru a utiliza această metodă de anestezie locală, sigură, ieftină şi avantajoasă pentru pacient. Dr. Tăbăcaru a precizat că acest tip de anestezie este învăţat de medici doar în perioada specializării post-universitare, în rezidenţiat la ATI, nu şi în facultăţile de medicină, astfel că astfel de cursuri le sunt extrem de utile.
Spitalul de Urgenţă are dotarea necesară pentru utilizarea anesteziei locoregionale ecoghidate
Ceea ce li se prezintă medicilor la acest curs sunt noţiuni de anatomie, tehnica identificării structurilor nervoase cu ajutorul ecografului şi tehnica efectivă a mânuirii acului şi injectării anestezicului, teoretic şi prin aplicaţii practice pe voluntari. Practic, metoda utilizează ecografia pentru localizarea exactă a formaţiunilor nervoase care trebuie amorţite pentru ca pacientul să nu simtă durere în zona operată, contribuind astfel la o rată de succes mai mare a anesteziei. Până acum anestezistul lucra ”în orb”, prin localizare indirectă, pe baza cunoştinţelor de anatomie şi pe palpare.
Anestezia regională ecoghidată permite, de asemenea, diminuarea cantităţii de anestezic local utilizat, lucru benefic pentru pacient deoarece prin metoda ”în orb” se folosesc doze destul de mari pentru anestezie locală, din cauza cărora uneori apar efecte secundare. Durata anesteziei prin noua metodă este de 12 ore, timp în care pacientul poate mânca şi se poate deplasa (când administrarea nu vizează picioarele).
În judeţ, această tehnică este deja utilizată de un medic anestezist de la Spitalul Municipal Fălticeni. În municipiul Suceava, Spitalul de Urgenţă este dotat cu ecografe performante, inclusiv portabile, astfel încât după câteva serii de cursuri metoda va putea fi aplicată şi de medicii anestezişti de aici.