Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a sporit măsurile pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale prin reducerea mai accentuată a contactelor dintre zona aseptică şi cea septică din secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). Medicul-şef de secţie, dr. Dorin Stănescu, a declarat, recent, într-o conferinţă de presă, că microbii cu rezistenţă multiplă la antibiotice nu sunt specifici doar spitalelor şi că există mulţi pacienţi ”care vin de acasă cu microbi multirezistenţi”. ”Se discută foarte mult despre infecţii nosocomiale, dar sunt pacienţi care vin de acasă cu microbi multirezistenţi. Dacă nu l-ai găsit la timp şi nu îl depistezi în momentul în care l-ai internat la tine, după trei zile poţi să-l declari ca infecţie nosocomială şi ţi-o însuşeşti şi răspunzi pentru ea.
Am avut pacienţi care au venit de acasă cu microbi multirezistenţi, trataţi la domiciliu, trataţi în ambulator sau în spital cu diverse ocazii, dar suficient ca microbii aceştia să se dezvolte şi să ne facă nouă probleme. De asta contează foarte mult să ştii pe ce teren te afli, pentru că în momentul în care ştii că bolnavul a venit cu aceşti microbi porneşti cu alte date la tratamentul său”, a subliniat dr. Stănescu.
Prima măsură este izolarea şi pentru aceasta a fost amenajat un salon cu patru paturi, complet separat de secţia ATI, dotat la fel ca cele din secţie. Aici sunt trataţi toţi pacienţii care prezintă risc de contaminare pentru alţi bolnavi operaţi. Personalul arondat salonului septic de regulă nu intră în secţia ATI şi evită contactul cu cel din secţie pentru a limita riscul de difuzare a microbilor.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, a explicat că şi rezultatele analizelor şi ale explorărilor imagistice, inclusiv radiografiile, se transmit online, ”ceea ce face să nu mai fie necesară foiala de personal”.
Dotarea secţiei ATI este ”de excepţie”, conform medicului-şef dr. Dorin Stănescu
”Suntem foarte atenţi la infecţiile nosocomiale, să le manageriem bine, să nu le scăpăm din mână. Am fost bine ajutaţi pentru a scoate salonul septic dincolo de uşa secţiei Terapie Intensivă şi acolo internăm cele mai grave cazuri care prezintă infecţii cu unul, doi sau mai mulţi microbi. Epidemiologul spitalului este săptămânal la noi în secţie, ne semnalează toate neconformităţile şi le putem corecta imediat”, a afirmat dr. Stănescu.
Acesta a mai spus că toate cele 36 de paturi ale secţiei ATI au fost dotate cu monitoare noi, pe care pot fi accesate în orice moment investigaţiile efectuate de pacient graţie interconectării cu celelalte secţii ale spitalului, astfel că medicul din Terapie Intensivă are acum acces rapid la aceste informaţii. Pe lângă monitorizarea individuală a pacienţilor, există şi o monitorizare centrală, a tuturor paturilor din secţie.
De asemenea, secţia a fost dotată cu console prin care toate cablurile au fost ridicate pentru a nu mai avea contact cu solul şi a se asigura o foarte bună igienizare, reducându-se riscul infecţiilor nosocomiale. Potrivit doctorului Dorin Stănescu, spitalul a achiziţionat şi trei aparate de anestezie ultraperformante şi cinci blocuri de seringi automate pentru injectarea foarte lentă, care funcţionează ca un computer de eliberare a medicamentelor, utile mai ales în cazul pacienţilor care au nevoie de insulină. La acestea se mai adaugă ventilatoare de ultimă generaţie, două aparate ecograf mari şi unul ”de buzunar” pentru situaţii limită şi două defibrilatoare noi. ”Avem o dotare de excepţie; putem spune că am fost tot timpul în atenţia conducerii spitalului, care a avut o preocupare continuă pentru dotarea cu tot ce poate fi mai bun”, a afirmat şeful secţiei ATI.
În această secţie lucrează zece medici, 64 de asistente şi 14 infirmiere, personal care acoperă necesarul.