Direcţia de Sănătate Publică Suceava a solicitat medicilor de familie din judeţ informaţii despre vaccinarea antirujeolică a tuturor pacienţilor cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, iar după centralizarea acestor date urmează ca, în funcţie de rezultate, să se intervină în comunităţile unde acoperirea vaccinală este scăzută.
Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că adresele către medici au fost trimise de DSP la solicitarea Ministerului Sănătăţii, pentru identificarea copiilor neimunizaţi sau a celor cu o singură doză de vaccin administrată şi iniţierea unei campanii active de vaccinare a acestora.
Dr. Zorescu a arătat că vaccinarea împotriva rujeolei se face la vârsta de 12 luni şi la 5 ani şi că, deşi iniţial cazurile de rujeolă s-au înregistrat în rândul copiilor mai mari, neimunizaţi, în ultima perioadă s-au raportat cazuri de îmbolnăvire şi la copii mai mici de un an, care au venit în contact cu alte persoane bolnave, fie din familie, fie din comunităţi.
“De aceea este necesar să ne vaccinăm nu numai pentru protecţia personală împotriva unor boli, ci şi pentru protecţia celor din comunitate”, a explicat medicul. Adjunctul DSP a precizat că sunt situaţii când copiii cu vârstă sub un an, nevaccinaţi împotriva rujeolei, fac forme de boală cu complicaţii.
DSP Suceava dispune de vaccinul necesar şi, după centralizarea datelor transmise de medicii de familie, inspectorii sanitari împreună cu medicii de familie, cu asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari vor interveni în comunităţile unde acoperirea vaccinală este scăzută prin iniţierea unei campanii de vaccinare.
De la începutul acestui an, în judeţul Suceava s-au înregistrat 53 de cazuri de rujeolă, 11 dintre acestea fiind raportate în cursul lunii octombrie.