Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 nov 2016 - Anul XXI, nr. 258 (6371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Sănătate

Intervenţii chirurgicale în premieră, la Spitalul de Urgenţă Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi chirurgi de la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Răzvan Bandac şi dr. Valeriu Gavrilovici, au prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, două noi tipuri de intervenţii chirurgicale care au început să fie efectuate în această unitate medicală. Este vorba despre operaţia de protezare a umărului şi de extragerea pietrelor la fiere şi a celor migrate în canalul coledoc, într-o singură operaţie, prin metoda laparoscopică.

Dr. Răzvan Bandac, şeful secţiei Ortopedie, a arătat că, în urmă cu două săptămâni, s-a realizat cu succes prima operaţie a umărului la Suceava. Echipa de chirurgi ortopezi a fost formată din dr. Sorin Petraşuc, medic cu experienţă în acest tip de intervenţii căpătată în stagii în Franţa, dr. Răzvan Bandac şi dr. Ciprian Puha. Dr. Bandac a explicat că operaţia de protezare a umărului este una de mare complexitate, care se face rar, pe de o parte pentru că este indicată doar în cazurile de distrugere totală a capului humeral (aspect relativ rar întâlnit), iar pe de altă parte pentru că necesită ”o echipă antrenată în această intervenţie”, de tehnicitate deosebită. Operaţia trebuie să redea nu doar funcţionalitatea articulaţiei, ci şi a musculaturii umărului pentru ca braţul pe care s-a intervenit să fie recuperat complet. ”Tehnica se practică destul de rar şi la noi în ţară există doar câteva centre universitare unde se realizează – Bucureşti, Cluj şi Timişoara”, a spus dr. Bandac.

Pacienta, în vârstă de 59 de ani, a suferit un accident casnic în urma căreia s-a ales cu o fractură – luxaţie de cap humeral cu multiple fragmente, care la momentul operaţiei avea o vechime de trei săptămâni. Umărul distrus a fost înlocuit cu o endoproteză performantă, achiziţionată de pacientă, la un cost de aproximativ 6.000 de lei. După protezare, bolnava a avut braţul imobilizat în eşarfă 7 zile, iar acum urmează tratament de recuperare şi kinetoterapie. Ea va fi monitorizată pentru urmărirea amplitudinii mişcărilor şi evoluţia procesului de recuperare.

 

Ortopezii suceveni se perfecţionează cu medici francezi în protezare

Dr. Răzvan Bandac a mai spus că împreună cu echipa pe care o conduce urmăreşte scurtarea timpilor operatori ai operaţiilor de protezare, îndeosebi la protezarea genunchiului, unde durata intervenţiei este uneori dublă faţă de cea a operaţiei similare la o clinică privată din Franţa, de exemplu. În acest scop, dr. Bandac şi dr. Marius Grămadă au fost săptămâna trecută în Franţa, într-un stagiu de perfecţionare la o clinică de ortopedie, în care se face doar protezare de şold şi de genunchi. Dr. Bandac a spus că, dacă dotarea blocului operator şi intervenţiile pentru proteza de şold sunt similare cu cele de la spitalul din Suceava, în schimb durata protezării genunchiului este mult mai mică în Franţa, iar echipa este ”mult mai bine antrenată în protocoalele operatorii”. ”Scurtarea duratei este importantă pentru a limita pierderile de sânge şi pericolul postoperator al infecţiilor”, a arătat dr. Bandac. După ce medicii suceveni au asistat la opt intervenţii chirurgicale, în două zile, concluzia a fost că pot reduce timpii în fiecare etapă, mai ales la montarea aparaturii. ”Francezii fac fără navigaţie, se bazează pe rutină şi experienţă, noi facem cu navigaţie, pentru precizie”, a explicat chirurgul ortoped. De asemenea, la clinica privată din Franţa se face o selecţie extrem de riguroasă a pacienţilor, fiind excluşi din start cei cu varice sau obezi, ceea ce face ca rata de succes să fie una foarte mare.

În secţia Ortopedie a Spitalului de Urgenţă Suceava se montează lunar aproximativ 15 proteze de şold lunar, iar de genunchi, din martie, de când medicii suceveni au intrat în acest program, au fost montate 9 proteze. Principala problemă cu care se confruntă este costul ridicat al protezelor, mai ales cele de genunchi fiind extrem de scumpe.

 

Echipă complexă de medici pentru operarea laparoscopică a calculilor biliari

A doua intervenţie chirurgicală în premieră nu doar pentru Suceava, ci pentru zona Moldovei, este extragerea calculilor migraţi în canalul coledoc şi a vezicii biliare cu pietre într-o singură operaţie, prin metoda laparoscopică. Operaţia este practicată acum în secţia Chirurgie generală, de un colectiv format din chirurgii dr. Adrian Nistor, dr. Petru Velnic şi dr. Valeriu Gavrilovici, echipa de anestezişti a doctorului Dorin Stănescu şi radiologii dr. Liliana Gheorghe şi dr. Florin Terteliu.

Dr. Valeriu Gavrilovici, şeful secţiei Chirurgie generală, a arătat că operarea calculilor biliari (”pietre la fiere”) este intervenţia cea mai frecventă la Suceava, astfel că s-a decis şi pentru abordarea laparoscopică a pietrelor migrate în calea biliară principală, situaţie întâlnită la 3 - 14% dintre pacienţi cu calculi biliari. În cazul calculilor mici, aceştia pot fi mobilizaţi cu tratament spre intestin, unde sunt eliminaţi. Cei care rămân însă în canal dau complicaţii, cea mai importantă fiind icterul. Până acum, ca tratament se practica fie extracţia endoscopică a calculilor din canal prin duoden şi apoi, în maximum două săptămâni, operaţia propriu zisă de colecisectomie (extracţia colecistului), fie direct, într-o singură etapă, printr-o incizie mare, cum se făcea pe timpuri.

 

Laparoscopia este în avantajul pacienţilor

Abordarea clasică a rămas de actualitate pentru cazurile foarte dificile, în toate celelalte apelându-se la colecistectomie şi extragerea calculilor din calea biliară principală într-o singură intervenţie. Ca dotare, este obligatorie existenţa coledocoscopului, un endoscop foarte subţire pentru canale cu diametru sub 10 mm. Cel pe care îl are acum spitalul va fi înlocuit, până la sfârşitul anului, cu unul mult mai performant, de un calibru mai mic.

Dr. Gavrilovici a declarat că până acum echipa menţionată a operat cu succes 6 cazuri şi că în alte două cazuri s-a încercat extragerea endoscopică şi nu s-a reuşit. Chirurgul a precizat că pacienţii au fost informaţi despre existenţa acestei metode operatorii şi despre experienţa medicilor în acest tip de intervenţie.

”De la început am discutat cu pacienţii şi le-am spus că suntem la început în folosirea acestei metode. Au fost de acord pentru că au avut de ales între o operaţie clasică şi una laparoscopică şi li s-a spus că în orice moment operaţia laparoscopică va fi convertită în una clasică dacă vor apărea probleme tehnice sau situaţii care ar presupune un risc pe care nu vrem să ni-l asumăm în detrimentul pacientului”, a afirmat dr. Valeriu Gavrilovici. 

Avantajul metodei laparoscopice este că pacientul este supus la o singură internare şi o singură intervenţie chirurgicală, durata de spitalizare este mai redusă, iar recuperarea mai rapidă. ”Pentru chirurg, operaţia este mai lungă şi mai grea, durează între o oră şi jumătate şi trei ore, dar pentru pacient mai bine. La toţi pacienţii, durata de spitalizare este mai scurtă”, a mai afirmat medicul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Intervenţii chirurgicale în premieră, la Spitalul de Urgenţă Suceava.
 Vizualizări articol: 12582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Intervenţii chirurgicale în premieră, la Spitalul de Urgenţă Suceava4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Varză cu carne tocată Nu, nu e varza ca la Cluj, aceea e cu straturi alternative. Nici sarmale desfăcute nu se poate chema, pentru că nu include orez. Este o mâncare consistentă și foarte gustoasă, care seamănă cu diferite alte bunătăți, dar e mai mult un deliciu... Citeşte