Epidemia de rujeolă din judeţul Suceava este sub control, numărul de cazuri declarate fiind în scădere. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că numărul total de cazuri declarate în primele luni ale acestui an este de 41, dintre care 27 au necesitat spitalizare. În luna august au fost declarate doar patru cazuri. Majoritatea îmbolnăvirilor au fost la grupa mică de vârstă, 0-3 ani. ”Fenomenul este în scădere. Din punct de vedere epidemiologic, acum rujeola nu mai pune probleme în judeţul Suceava”, a precizat dr. Zorescu.
Ministerul Sănătăţii a declarat miercuri epidemie de rujeolă în România, printre judeţele în care boala evoluează epidemic numărându-se şi Suceava. Cauza îmbolnăvirilor o reprezintă, potrivit adjunctului DSP Suceava, ”scăderea dramatică a gradului de acoperire vaccinală, acesta ajungând la 60% din cauza refuzului părinţilor a celei de-a doua doze de vaccin, care se administrează la 5 ani”.
Vaccinarea conferă protecţie împotriva bolii
La nivel naţional, conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă, în 23 de judeţe, iar trei copii au murit. ”Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copiii sub un an sunt protejaţi de aşa-numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi”, se arată în comunicat.
Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, apreciind că rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.
Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.