Personalul medical din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a început cursurile de instruire pentru aplicarea noilor norme tehnice privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare stabilite prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 961/2016. Ordinul se aplică atât în unităţile sanitare publice, cât şi private, și cuprinde și normele referitoare la tehnica de lucru şi interpretare pentru testele de evaluare a eficienţei procedurii de curăţenie şi dezinfecţie, procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor, în funcţie de nivelul de risc, metodele de aplicare a dezinfectantelor chimice în funcţie de suportul care urmează să fie tratat şi la metodele de evaluare a derulării şi eficienţă a procesului de sterilizare.
Directorul medical al spitalului, medicul Doina Ganea-Motan, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că medicul epidemiolog a început programul de instruire cu personalul medical de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă şi cu asistentele-şefe din spital care, la rândul lor, vor face instruirea cu personalul din secţie. Potrivit directorului medical, medicul epidemiolog a prezentat fiecare articol al ordinului, l-a detaliat şi a insistat foarte mult pe diferenţele faţă de vechiul act normativ.
”Se pune un accent mai mare pe procedura de autocontrol, stabilită potrivit unui plan de prevenire, supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, ce a fost deja aprobat de managerul spitalului”, a precizat dr. Ganea-Motan.
Peste două săptămâni se va desfăşura evaluarea personalului, în privinţa însușirii prevederilor din ordinul 961/2016.
Noul act normativ înlocuieşte termenul de infecţie nosocomială cu ”infecţie asociată îngrijirilor medicale” și dedică un spaţiu amplu regulilor de spălare a mâinilor pentru personal.
Personalul medical este obligat să se spele pe mâini atât înainte, cât și după contactul cu pacienţii
Astfel, în zonele din spital încadrate cu nivel de risc minim de infecţie, spălarea mâinilor se face cu apă și săpun lichid. Indicaţiile de spălare sunt când mâinile sunt vizibil murdare; la începutul şi la sfârşitul programului de lucru; înainte şi după utilizarea mănuşilor (sterile sau nesterile); înainte şi după activităţile de curăţare; înainte şi după contactul cu pacienţii; după utilizarea grupului sanitar (WC).
Nivelul de risc intermediar are aplicate proceduri de spălare cu apă şi săpun lichid, urmată de dezinfecţia igienică a mâinilor prin frecare cu un antiseptic, de regulă pe bază de alcooli sau dezinfecţia igienică a mâinilor prin spălare cu apă şi săpun antiseptic.
Indicaţiile sunt după contactul cu un pacient septic izolat; înainte de realizarea unei proceduri invazive; după orice contact accidental cu sângele sau cu alte lichide biologice; după contactul cu un pacient infectat şi/sau cu obiectele din salonul acestuia; după toate manevrele potenţial contaminante; înainte de contactul cu un pacient izolat profilactic; înaintea manipulării dispozitivelor intravasculare, tuburilor de dren pleurale sau similare; între manevrele efectuate succesiv la acelaşi pacient; înainte şi după îngrijirea plăgilor.
Nivelul de risc înalt obligă la dezinfecţia chirurgicală a mâinilor prin frecare cu antiseptic pe bază de alcooli, după spălarea prealabilă cu apă sterilă şi săpun antiseptic. Ca indicaţii - înainte de toate intervenţiile chirurgicale, obstetricale; înaintea tuturor manevrelor care necesită o asepsie de tip chirurgical.