Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 4 aug 2016 - Anul XXI, nr. 181 (6294)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sănătate

Spitalele din Fălticeni şi Vatra Dornei şi Spitalul Bethesda, pe lista celor 142 cu unităţi de transfuzie neautorizate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei spitale din judeţul Suceava, două publice şi unul privat, sunt pe lista celor 142 de spitale cu unităţi de transfuzie sanguină (UTS) neautorizate sanitar, făcută ieri publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre spitalele municipale Fălticeni şi Vatra Dornei şi spitalul privat Bethesda, din municipiul Suceava. Ministerul Sănătăţii a realizat o centralizare a situaţiei autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private şi a comparat datele furnizate de Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, cu situaţia unităţilor care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii. De aici a rezultat că cele două spitale municipale nu au unităţile de transfuzie autorizate de DSP, dar au primit sânge şi au efectuat transfuzii în anul în curs. Despre spitalul Bethesda se menţionează ”lipsă date DSP”, dar a primit sânge în cursul anului 2016.

Managerul Spitalului Fălticeni, Vlad Morariu, ne-a declarat ieri că unitatea de transfuzii din spital funcţionează de 3-4 ani, în cadrul secţiei ATI, şi este dotată şi echipată conform normativelor în vigoare. ”Anul trecut am renovat complet, totul este nou şi conform cerinţelor. Doar hârtiile pentru autorizare nu le-am făcut, vom completa acum toate formularele, fără probleme”, a afirmat Vlad Morariu. Acesta a mai precizat că motivul principal pentru care nu au fost făcute demersurile pentru autorizare a fost acela că, deşi ordinul de ministru referitor la unităţile de transfuzie este de pe vremea când în fruntea ministerului era Eugen Nicolăescu, normele de aplicare au apărut mulţi ani mai târziu.

 

Până la 1 noiembrie spitalele trebuie să intre în legalitate

La Vatra Dornei, managerul Ioan Stan ne-a comunicat că spitalul nu are de şapte ani medic ATI în coordonarea căruia să fie dată unitatea de transfuzie, deocamdată punctul de transfuzie fiind coordonat de chirurgul Cristain Rusu, care este și director medical. ”Ca dotări și spații corespundem; anul trecut am avut evaluarea pentru acreditarea spitalului și nu ni s-a semnalat vreo problemă. Blocul operator nu este funcțional fără anestezist, așa că nu știu dacă vom primi derogare pentru acreditare sau va trebui să renunțăm”, a spus managerul Ioan Stan.

Managerul Spitalului Bethesda, dr. Ştefan Puşcaşu, nu a putut fi contactat telefonic în cursul zilei de ieri.

Conform comunicatului Ministerului Sănătăţii, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare

De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de un alt spital cu UTS autorizată sau de CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

”Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri. În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare şi va fi publicat în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalele din Fălticeni şi Vatra Dornei şi Spitalul Bethesda, pe lista celor 142 cu unităţi de transfuzie neautorizate.
 Vizualizări articol: 2606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Spitalele din Fălticeni şi Vatra Dornei şi Spitalul Bethesda, pe lista celor 142 cu unităţi de transfuzie neautorizate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei