Nivelul maxim de salarizare permis de lege aplicat în Spitalul de Urgenţă Suceava pentru marea majoritate a activităţilor face ca, cel puţin deocamdată, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ să nu aibă probleme în asigurarea gărzilor. Managerul Vasile Rîmbu ne-a declarat, ieri, că a avut o discuţie cu șefii de secţie pe tema recomandării transmise medicilor de Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”, de a nu semna contracte individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare, dacă nu le sunt menţionate anumite drepturi în aceste contracte.
”Sunt hotărât să asigurăm toate sporurile la maxim. De la 1 septembrie, vom plăti spor 75% pentru gărzile simple, din timpul săptămânii, faţă de 50%, cât dăm acum. Legea spune că sporul este între 25 și 75%. Pentru gărzile duble, de weekend, de multă vreme dăm maximum prevăzut”, a precizat Rîmbu.
Dacă legislaţia va permite, în sensul modificării pe baza discuţiilor cu federaţia sindicală a Ordinului 870/ 2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru și gărzile din unităţile sanitare, cel mai mult vor avea de câștigat medicii din afara spitalului, care efectuează gărzi aici pe baza contractelor de prestări servicii. Deocamdată, baza de calcul este salariul minim. Dacă ordinul va fi modificat, se va putea lua ca nivel de referinţă salariul acordat de spital.
În discuţie rămâne și dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore deoarece dacă această zi liberă nu este plătită, câștigul prin creșterea sporului este nesemnificativ. De asemenea, legislaţia nu prevede încă modul în care pentru un loc de muncă să se încheie două contracte.
La Suceava, un medic primește pentru o gardă 900 de lei brut
”Interpretările care se dau acum actelor normative ne pot duce la situaţia ca după ora 15.00 să nu mai fie nici un doctor în spital, iar sâmbăta și duminica să închidem cu totul”, a spus managerul Spitalului de Urgenţă Suceava.
Potrivit acestuia, un medic din spitalul Suceava primește 900 de lei brut pentru o gardă, iar într-o lună poate efectua 4-6 gărzi. ”De la 1 septembrie, le vom asigura toate drepturile. Pentru luna august programul este deja făcut”, a mai menţionat Vasile Rîmbu.
Ministerul Sănătăţii a convenit cu reprezentanţii sindicali un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004 și a transmis către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a contractelor individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare, în contextul prevederilor OUG 20/ 2016.
Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a solicitat Ministerului Sănătăţii dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75%, dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore.