miercuri, 25 mai 2016 - Anul XXI, nr. 121 (6234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

OPERAȚIA DE CATARACTĂ LA NOVAOPTIC

De 12 ani operăm cataracta în Clinica Novaoptic și multe mii de pacienți care au venit duși de mână de însoțitori au plecat cu vedere bună, zâmbind fericiți și mulțumindu-ne pentru profesionalismul și căldura relației umane.

Ne-am concentrat în ultimii ani pe cristalinele PREMIUM, prin care corectăm și viciile de refracție: astigmatismul, miopia mare, hipermetropia.

Alegem pentru pacienții noștri cristaline artificiale MULTIFOCALE, TRIFOCALE pentru corecția presbiopiei, MULTIFOCALE TORICE, cristaline asferice pentru microincizie de 1,6 - 2 mm, aducând astfel beneficiul unei vederi clare, fără a mai purta ochelari.

Cataracta reprezintă opacifierea progresivă a cristalinului, „lentila” din interiorul ochiului. Rolul acestuia constă în focalizarea pe retină a fasciculului de raze luminoase care străbat ochiul. Cristalinul este situat în spatele irisului şi delimitează polul anterior al ochiului de polul posterior. În structura sa intră un nucleu central, înconjurat de mai multe straturi numite cortex, iar la suprafaţă e învelit de un ţesut numit capsulă.

Odată cu înaintarea în vârstă, materialul cristalinian suferă modificări structurale şi începe să îşi piardă transparenţa, devenind opac. Nucleul cristalinian îmbătrânit devine dur, îngroşat, uneori colorat în galben sau brun, iar cortexul care-l înconjoară capătă o culoare albă care apare vizibilă, chiar cu ochiul liber, în aria pupilei la cazurile cu cataractă matură.

Cataracta legată de vârstă este termenul utilizat pentru cataracta ce apare după vârsta de 50 de ani şi care nu are o cauză evidentă, vârsta fiind cel mai important factor de risc. Alte influenţe, ca de exemplu, toxice, nutriţionale, de mediu şi factori sistemici care afectează pacientul în cursul vieţii, au un efect cumulativ. În afară de cataracta legată de vârstă, care este forma cea mai frecventă, există şi alte cauze de cataractă.

Reducerea progresivă a acuităţii vizuale reprezintă principalul semn de prezenţă a cataractei. Vederea înceţoşată a obiectelor aflate la distanţă, contururi şterse, culori palide, estompate, senzaţia de orbire la privirea surselor de lumină strălucitoare, vedere dublă cu un singur ochi sunt simptomele cataractei. În mod caracteristic, pacientul poate citi din nou fără ochelari, în timp ce vederea la distanţă este mult redusă. Nu este un fenomen de întinerire („mi-a revenit vederea”) ci un fenomen optic determinat de îngroşarea şi opacifierea cristalinului care focalizează mai puternic razele de lumină în faţa retinei, iar ochiul devine miop, putând să citească fără ochelari. Aceasta e doar o etapă de tranziţie spre un stadiu mai avansat al cataractei, în care vederea este foarte scăzută, permiţând doar diferenţierea între lumină şi umbră. Soluţia terapeutică în cazul cataractei depinde de stadiul de dezvoltare a opacităţilor în cristalin.

Schimbarea ochelarilor poate îmbunătăţi doar temporar vederea. Administrarea unor picături pentru stoparea cataractei s-a dovedit ineficientă prin studii pe grupuri mari de populaţie, deoarece ea nu influeţează opacifierea deja instalată.

Recomandarea de intervenţie chirurgicală este individualizată în funcţie de nivelul acuităţii vizuale. Atunci când vederea este permanent înceţoşată, aceasta influenţează negativ calitatea vieţii pacientului, împiedicând desfăşurarea activităţilor cotidiene. Acest fapt reprezintă un indiciu al necesităţii intervenţiei chirurgicale. Datorită evoluţiei excepţionale a tehnicii medicale în operaţia de cataractă, nu este recomandat să se aştepte opacifierea totală a cristalinului (aşa numita cataractă matură) pentru a se interveni în bune condiţii; dimpotrivă, cu cât se operează mai devreme, cu atât intervenţia este mai uşoară, sigură şi de succes. Dacă pacientul are cataractă la cei doi ochi, se operează mai întâi ochiul cu acuitatea vizuală mai scăzută, intervalul de timp între cele două intervenţii fiind de regulă de 1-2 săptămâni. Dacă se amână mult intervenţia de cataractă pot apărea complicaţii grave determinate de degenerarea materialului cristalinian care depăşeşte stadiul de cataractă matură: reacţii inflamatorii importante, creşterea presiunii intraoculare care pot duce în final la pierderea globului ocular.

În clinica NOVAOPTIC operaţia de cataractă se efectuează cu aparatul de facoemulsificare de ultimă generaţie STELLARIS (Bausch+Lomb), microscop operator performant Zeiss.

O noutate în dotările clinicii o reprezintă topograful cornean și biometru optic Aladdin care ne ajută să utilizăm cea mai performantă metodă de calcul a cristalinelor premium pe care le implantăm în operația de cataractă.

Principiul operaţiei constă în fragmentarea cataractei prin ultrasunete, aspirarea ei şi implantarea cristalinului artificial.

O noutate în chirurgia cataractei este tehnica de microincizie. Avantajele acesteia sunt:

- incizia este foarte mică 1,8-2mm;

- nu sângerează;

- nu necesită fire de sutură;

- nu determină astigmatism postoperator;

- se cicatrizează repede, cu recuperare vizuală rapidă.

Echipa operatorie cu multă experiență este compusă din dr. Postolache Cristian, dr. Poiată Ioana, dr. David Cristina - medici oftalmologi, alături de dr. Tiron Cristina - medic anestezist (ATI) și asistente medicale specializate.

Cristaline artificiale noi

Clinica NOVAOPTIC foloseşte cele mai moderne tipuri de cristaline artificiale, toate foldabile, acestea putând fi implantate pe o incizie extrem de mică (1,8 – 2mm). În mod clasic şi cel mai frecvent, se implantează un cristalin artificial “monofocal”, în urma căruia pacientul vede bine la distanţă şi are nevoie de ochelari doar pentru citit. Aceste cristaline monofocale sunt de mai multe feluri: asferice, torice, cu filtre suplimentare de protecţie.

Astigmatismul preoperator poate fi corectat cu cristaline torice, astfel că vederea la distanţă nu mai are nevoie de ochelari.

Cele mai moderne cristaline artificiale sunt cele “multifocale” care cuprind dioptrii pentru distanţă şi pentru aproape, oferind pacientului independenţa faţă de ochelari. Şi cristalinele multifocale pot fi asferice, torice şi cu filtre suplimentare de protecţie.

Tehnica operatorie revoluţionară de microincizie, împreună cu cristalinul artificial specializat, reprezintă un progres deosebit care aduce pacientului beneficiile unei operaţii fără internare, sigură şi nedureroasă, cu recuperarea rapidă a unei acuităţi vizuale foarte bune.

Mă bucur să vă pot spune că odată cu introducerea în clinica noastră a acestor noi tehnici operatorii de succes, pacienţii noştri au reuşit să obţină o calitate a vederii remarcabilă, putându-se bucura de toate beneficiile unei vederi clare, luminoase şi de îmbunătăţirea semnificativă a calităţii vieţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului OPERAȚIA DE CATARACTĂ LA NOVAOPTIC.
 Vizualizări articol: 5658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
OPERAȚIA DE CATARACTĂ LA NOVAOPTIC5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei