Fiecare autospecială din dotarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Suceava va fi dotată, de la 1 mai a.c., cu o tabletă conectată la internet, sistemul având rolul de a îmbunătăţi timpii de răspuns la intervenţii şi a uşura activitatea echipajului. Managerul SAJ Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, modul de funcţionare a sistemului. ”Fiecare medic şi asistent de pe ambulanţă va avea parolă pentru a intra în sistem. Când sună 112, medicul sau asistentul primeşte pe tabletă toate datele pacientului: nume, prenume, adresă, puncte de reper unde se află etc. În momentul în care pleacă la caz, apasă pe o pictogramă şi asta înseamnă că eşti în drum spre pacient. Când ai ajuns, apeşi din nou. Toate datele medicale se înregistrează în format electronic în timp real şi nu pot fi modificate. Când mergi cu pacientul spre spital transmiţi toate informaţiile către unitatea de primiri urgenţe, astfel că cei din UPU vor avea datele despre caz înainte să ajungi cu pacientul la ei”, a explicat dr. Lăzăreanu.
Pentru cazurile în care pacientul refuză să fie transportat la spital există opţiunea pentru semnătură în format electronic, prin care acesta îşi asumă consecinţele refuzului. La refuz poate fi ataşată şi fotografia celui în cauză. În acest fel, se elimină posibilitatea reclamaţiilor ulterioare, cu care echipajele de pe ambulanţă se confruntă nu de puţine ori, că ar fi refuzat să preia un pacient. Dr. Lăzăreanu a explicat: ”De exemplu, sună cineva la 112 că a văzut un bolnav căzut pe stradă, ajungi acolo şi vrei să vezi ce e cu omul şi te trezeşti că te ia la întrebări, cine te-a chemat şi-ţi spune că el nu merge la nici un spital. Doamne fereşte dacă i se întâmplă ceva pe urmă, spune că tu l-ai lăsat în stradă şi eşti vinovat”.
Dr. Lăzăreanu a spus că proiectul cu tablete al Ministerului Sănătăţii este implementat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care ”garantează siguranţă maximă”.
Şeful serviciului de ambulanţă a mai precizat că a considerat util să dea aceste explicaţii pentru ca cei care apelează la salvare să nu creadă că echipajele folosesc tabletele pentru jocuri sau pentru reţelele de socializare.