Pacienţii care au fost programaţi la medicii de familie pentru vineri, 1 aprilie, şi luni, 4 aprilie, pentru consultaţii, prescrierea de medicamente compensate şi gratuite, trimiteri la medicii specialişti sau la analize medicale sunt reprogramaţi după data de 4 aprilie. Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. de familie Irina Badrajan, ne-a declarat, ieri, că nici unul dintre medicii de familie din judeţ nu are semnate actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) Suceava. Motivul este foarte simplu: invitaţia pentru semnarea actelor adiţionale a fost transmisă de CAS Suceava târziu, în după-amiaza zilei de 31 martie a.c., şi nu este timpul fizic necesar ca cei 290 de medici de familie care îşi desfăşoară activitatea în judeţ, să meargă la CAS pentru a semna documentele.
”Nu vrem să mai semnăm retroactiv actele deoarece asta este ilegal. Prelungirea termenului de semnare a actelor adiţionale, de la 1 aprilie până în 30 iunie, ne-a fost anunţată joi după-amiază. Acţiunea noastră este una de avertisment; vrem să ne facem auziţi şi în contract să se facă modificări care ne sunt utile. De ani de zile noi, medicii de familie, suntem chemaţi la consultări, nu la negocieri, ceea ce nu este admisibil pentru parteneri de contract”, a declarat dr. Badrajan.
Ea face apel la înţelegere din partea pacienţilor, explicând că medicii vor fi în cabinete şi vor asigura urgenţele, dar consultaţiile gratuite şi celelalte servicii medicale prevăzute în contractul cu CAS sunt reprogramate. ”Vrem să înţeleagă foarte clar, nu refuzăm pacienţii, ci îi reprogramăm”, a precizat dr. Badrajan.
Medicii sunt nemulţumiţi de suma prea mică alocată pentru un pacient
Medicii de familie au ales această formă de protest pentru a reclama subfinanţarea asistenţei medicale de acest tip şi faptul că sunt obligaţi să plătească pentru erorile cardului de sănătate.
Ei au refuzat să semneze contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care ar fi trebuit să intre în vigoare de astăzi, unul dintre motive fiind că bugetul alocat pentru fiecare pacient este prea mic. În absenţa contractului, medicii nu pot presta servicii medicale gratuite.
Casa de Asigurări de Sănătate a informat, joi, printr-un comunicat de presă, că în conformitate cu legislaţia în vigoare se prelungeşte, până la data de 30 iunie 2016, termenul de aplicare a prevederilor HG nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015 şi a Normelor metodologice de aplicare în 2015 a acestui contract cadru, aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr. 388/186/2015.
”Prin urmare, CAS Suceava va încheia cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, cu care suntem în contract, acte adiţionale cu valabilitate aprilie-iunie 2016. Condiţiile acordării asistenţei medicale în baza actelor adiţionale sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare, respectiv HG nr. 400/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordinul MS/CNAS nr. 388/186/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în comunicatul remis de CAS Suceava.
( 4 apr 2016, 11:30:08
Zăpăceală mai mare cum este "în sănătate"nu cred că mai este în altă parte.În caz că nu ţi-e completată corect o reţetă,nu este medicamentul respectiv la farmacie,atunci faci naveta şi te "reprogramezi"până vine popa la tine.