Judeţul Suceava se confruntă cu o criză de medici în spitale, mai ales în specializările medicină de urgenţă, cardiologie, pneumologie, pediatrie, neonatologie, chirurgie generală, terapie intensivă şi medicină internă. Un raport prezentat, ieri, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava în cadrul Colegiului Prefectural arată drept principale cauze ale deficitului de medici specialişti ca fiind neprezentarea medicilor la concursurile de ocupare a posturilor, neîncadrarea spitalelor în cheltuielile de personal din bugetele anuale aprobate (pentru unele spitale contractele de furnizare a serviciilor medicale încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava nu acoperă în totalitate cheltuielile de personal cu majorarea de 25% a salariilor acordată cu data de 1 octombrie 2015), precum şi faptul că medicii rezidenţi pe post, care au contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu spitalul în care este postul pentru care au optat, după terminarea pregătirii prin rezidenţiat şi susţinerea examenului de medic specialist nu se mai prezintă la post, chiar dacă prin contractul de muncă au obligaţia de a lucra cel puţin un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii în rezidenţiat. Altfel spus, spitalele nu mai sunt atractive nici pentru medicii cu vechime, nici pentru tinerii rezidenţi.
Conform situaţiei prezentate ieri de DSP, cel mai mic grad de acoperire cu medici o are Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, cu doar 41,45% dintre posturile de medici ocupate.
La polul opus se află Spitalul Municipal Fălticeni, cu 84% dintre posturi ocupate. Spitalul de Urgenţă Suceava are 80,83% dintre posturile de medici acoperite, Spitalul Municipal Rădăuţi - 63,63%, cel din Câmpulung Moldovenesc – doar 43%, Vatra Dornei - 82,85%, Spitalul de Boli Cronice Siret - 42,3%, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret – 70,83%, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc – 65%. La Spitalul de Urgenţă Suceava, la momentul actual sunt în derulare procedurile de ocupare prin concurs a 16 posturi de medici, iar Ministerul Sănătăţii şi Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic a avizat suplimentarea statului de funcţii pentru Unitatea de Primiri Urgenţe cu 62 de posturi.
Două comune nu au medici de familie pentru că au mai puţini locuitori decât cere CAS
În ceea ce priveşte ocuparea posturilor de personal mediu sanitar (asistenţi medicali), de departe conduce Spitalul de Urgenţă Suceava, cu 88,46% dintre posturi ocupate. Peste 80% sunt ocupate şi posturile de asistenţi medicali la spitalele din Rădăuţi - 81,69%, Câmpulung Moldovenesc (municipal) – 81,75%, Psihiatrie Cronici Siret – 81,63%.
Spitalul din Humor este tot la coada clasamentului, cu doar 60,98% din posturi ocupate. La Fălticeni gradul de ocupare este 78%, la Vatra Dornei – 78,1%, Boli Cronice Siret – 68,97% şi Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc – 72,73%.
În judeţ sunt şi trei spitale private – Bethesda, „Sfântul Luca” şi Ilişeşti, cu 44-48 de paturi.
În afara spitalelor, în judeţul Suceava funcţionează şi cinci unităţi medico-sociale, în care sunt îngrijiţi atât pacienţi - cazuri sociale, cât şi bolnavi cronici, la Broşteni – 25 de paturi, Mălini - 20 de paturi, Vicovu de Sus - 25 de paturi, Dumbrăveni - 25 de paturi şi Zvoriştea - 25 de paturi.
La Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt 20 de medici, 134 de asistenţi medicali şi 133 de ambulanţieri/conducători auto. Pentru buna desfăşurare a activităţii de acordare a asistenţei medicale de urgenţă ar fi necesar un surplus de personal, conform normativului, de 21 de medici, 26 de asistenţi medicali şi 55 de ambulanţieri/conducători auto.
Cea mai bună acoperire se înregistrează la cabinete de medicină primară, care la nivelul judeţului este de 97%. Comunele fără medici de familie sunt Crucea (1.833 de locuitori), unde asistenţa medicală a fost asigurată pe rând de doi medici care au plecat deoarece nu au reuşit să aibă lista minimă de pacienţi, iar contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a fost reziliat; Coşna şi Poieni-Solca, ambele comune nou înfiinţate unde populaţia, de 1.453 de locuitori, respectiv 1.629 de locuitori, este sub nivelul optim de contractare cu CAS Suceava, care solicită 1.800 de asiguraţi.
Asistenţa medicală primară pentru locuitorii celor trei comune este asigurată de medicii de familie din comunele învecinate.
(31 mar 2016, 12:54:51