Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 mar 2016 - Anul XXI, nr. 62 (6175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Premieră

Prima operaţie de protezare a genunchiului, efectuată cu succes la Spitalul de Urgenţă din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chirurgii ortopezi din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au efectuat cu succes prima operaţie de protezare a genunchiului, deschizând astfel drumul către cea mai dificilă intervenţie din ortopedie care poate fi realizată de acum pe plan local.

Operaţia de înlocuire a articulaţiei genunchiului a fost realizată în urmă cu 10 zile, la un pacient în vârstă de 60 de ani, cu gonartroză, iar următoarea va avea loc joi, 17 martie a.c. Şeful secţiei Ortopedie, dr. Răzvan Bandac, ne-a declarat, ieri, că medicii specialişti din spital şi-au propus mai demult să înceapă efectuarea acestui tip de intervenţie şi, graţie dotării de care dispune acum Spitalul de Urgenţă, acest lucru a devenit posibil. ”Este o operaţie foarte tehnică şi foarte complexă, care antrenează cel puţin trei chirurgi ortopezi şi durează mai bine de trei ore. Se lucrează cu un număr mare de truse şi din fericire avem tot ce ne trebuie. Pacientul operat se simte foarte bine, acum face proceduri de recuperare cu kinetoterapeut şi cu atelele motorizate din dotarea spitalului”, a afirmat dr. Bandac.

La intervenţia de joi, pacientul va primi o proteză totală cu platou mobil, iar în timpul operaţiei medicii vor folosi şi aparatul de navigare achiziţionat de spital anul trecut, care permite poziţionarea perfectă a protezei. Medicii suceveni vor lucra în echipă cu specialişti de la Bucureşti.

Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, ne-a declarat că este impresionat de modul în care lucrează echipa de la Ortopedie şi că aceasta beneficiază de tot sprijinul său, atât în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente, aparatură şi materiale sanitare, cât şi suplimentarea numărului de medici. Pe lângă cei şapte medici angajaţi, spitalul mai are contracte de prestări servicii cu alţi trei ortopezi ”şi tot nu-i suficient”. ”Am solicitat Ministerului Sănătăţii majorarea numărului de paturi, aşteptăm să vedem dacă ni se aprobă, şi atunci vom creşte şi numărul de medici. Facem acum studiul de fezabilitate pentru extinderea secţiei, astfel încât să le mai facem încă două, trei săli de operaţie”, a spus managerul.

 

Recuperarea începe de a doua zi după operaţie

Ortopedia este una dintre cele mai solicitate secţii ale Spitalului de Urgenţă, mai ales de când aici se fac şi operaţii de protezare de şold. Anul trecut, doctorii suceveni au montat 189 de astfel de proteze.

În ceea ce priveşte protezele de genunchi, dat fiind faptul că sunt foarte scumpe - între 5.000 şi 9.000 de lei o proteză, şi reclamă cel puţin trei medici la intervenţia chirurgicală, dr. Bandac apreciază că cel puţin în prima fază spitalul va efectua maximum o operaţie pe lună.

Chiar dacă de regulă în România pacienţii cu probleme la genunchi vin mult mai târziu la medic decât cei cărora le este afectată articulaţia şoldului, dr. Bandac crede că în viitorul apropiat va creşte numărul celor care vor apela la această procedură sigură şi eficientă pentru eliminarea durerii, corectarea deformării piciorului şi care facilitează reluarea activităţilor obişnuite. Majoritatea pacienţilor cărora li se reface articulaţia genunchiului încep exerciţiile fizice a doua zi după operaţie. Kinetoterapeutul spitalului îi învaţă exerciţii specifice pentru întărirea musculaturii picioarelor şi creşterea mobilităţii genunchiului pentru a putea merge pe jos şi a face alte activităţi zilnice imediat după operaţie.

Mai menţionăm că prima intervenţie de artroplastie de genunchi a avut loc în 1968. De atunci, inovaţiile în domeniul materialelor şi tehnicilor chirurgicale au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor acestei intervenţii, artroplastia totală de genunchi reprezentând una dintre cele mai de succes proceduri în toată medicina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima operaţie de protezare a genunchiului, efectuată cu succes la Spitalul de Urgenţă din Suceava.
 Vizualizări articol: 8073 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Prima operaţie de protezare a genunchiului, efectuată cu succes la Spitalul de Urgenţă din Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Păstăi făcăluite (de post) Să nu confundăm acest preparat cu clasica fasole bătută, căreia i se mai zice și ”făcăluită”. Păstăile de fasole verde făcăluite seamănă mai mult cu salata de vinete ca aspect iar la gust sunt mult diferite de pasta din fasole uscate... Citeşte